Абсолютен температурен рекорд в Москва

Абсолютен температурен рекорд в Москва

Абсолютен температурен рекорд е установен в понеделник в Москва, предаде РИА "Новости", като се позова на данни от метеорологичната служба на руската столица. Според тях в 16 часа на измервателната станция ВВЦ (Всероссийский выставочный центр) термометрите са показвали 37.2 градуса. Предишният рекорд от 36.8 градуса е бил регистриран през 1920 г.

Заради високите температури са започнали да горят и торфените полета в района, а въздухът в Москва е силно замърсен. В града се диша трудно, над него се стели жълтеникав дим.

Незапомнените жеги са налегнали Москва от три седмици насам. Сталинистките небостъргачи едва се виждаха в първите часове от деня през пушека.

Главният санитарен инспектор на Русия Генадий Онишченко препоръча на улицата да се носят марлени маски. Съдържанието на вредни частици в атмосферата надхвърляше нормите 5 до 8 пъти, съобщи градската служба за контрол на въздуха, цитирана от Интерфакс.

Видимостта по пътищата на места бе ограничена до 300 метра, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Установени са близо 60 огнища на пожари, обхванали около 60 хектара гори и торфени блата край Москва.

Торфените огнища тлеят бавно. Торфеният слой се простира на метри дълбочина и е особено трудно да бъде изгасен, щом се запали. През последните дни руските власти използваха в гасенето хеликоптери и самолети.

В началото на месеца европейската част на Русия бе сполетяна от небивали жеги и дневните температури далеч надхвърлят 30 градуса по Целзий.  Властите очакват тази седмица те да доближат 40-те.

Аграрното министерство съобщи, че вече са загинали близо една трета от посевите в 23-те руски региона, обхванати от горещините и от сушата.

Поради жегата нарасна и броят на удавянията. През двата почивни дни в Русия са регистрирани 65 случая на удавяне, а от началото на юли са се удавили общо 951 души, най-вече поради употреба на алкохол.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?