Административни пречки изяждат над 10% от времето на фирмите у нас

Фирмите в България губят 10.6% от времето си, за да се справят с различни административни пречки, сочи доклад на Световната банка за регулациите в страната ни.

В други нови страни членки на ЕС, като Естония и Словакия например, фирмите отделят под седем процента от времето си за изпълнение на разпоредби, става ясно от документа, представен във вторник.

Според Световната банка по-малкото време и разходи на бизнеса за изпълнение на регулации може да повлияят положително на икономическия ръст. България би трябвало да насочи усилията си в тази посока.

Държавата разработва методология за определяне на държавните такси, заяви икономическият министър Трайчо Трайков при представянето на доклада. Тя ще отчита себестойността на услугата и ще отговори на въпроса за какво да се ползват надсъбраните такси – дали да отиват към бюджета или задължително да се вложат в увеличаване на капацитета и способността на администрацията да извършва услугите на още по-ниска цена.

Режимът на държавните такси у нас създава голяма тежест за фирмите. Остарялата нормативна рамка, слабата институционална структура и липсата на правителствена политика при определянето на държавните такси са довели до неконтролируемото им увеличение. Таксите са нараснали с 60 процента за периода 2005-2008 година. Редица конкретни държавни такси са толкова високи, че сериозно вредят на конкуренцията, действайки като пречка за влизането на фирми на пазара.

Една от препоръките е да се подобрят условията за правене на бизнес на общинско ниво.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?