Административният съд отмени отказ на МВР да обяви кога Пеевски е ходил при министъра

Административният съд отмени отказ на МВР да обяви кога Пеевски е ходил при министъра

Административният съд – София град отмени отказа на МВР да предостави информация за това колко пъти медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски е посещавал кабинета на вътрешния министър в периода между юли 2009 г. и юни 2013 г. Това съобщи в сряда ръководителят на правната програма на Програма "Достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов на сайта на организацията.

Запитването бе отправено от журналиста от в. "Капитал" Росен Босев след скандалния избор на Пеевски за шеф на ДАНС, а силовото ведомство отговори, че няма как да предостави въпросните данни, тъй като засегнатото лице (Пеевски) не е дал съгласието си.

Според съда информацията е обществена, тъй като заявителят ще може да си състави собствено мнение, което не се оспорва от ответника. Независимо от несъгласието на третото лице, констатира съдът, информацията трябва да бъде предоставена съгласно закона в случаите на "надделяващ обществен интерес", съобщава Кашъмов.

Магистратите приемат, че в случая общественият интерес е по-важен, тъй като с "предоставянето на исканата информация се цели повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект".

Следователно исканата информация е създадена от орган на власт, не е свързана с лични данни относно народния представител, като разкриването на броя и целта на посещенията му в МВР не би довело до разкриване на лична информация. Следва да се отбележи, завършва изложението в съдебното решение, че в отказа на МВР не са изложени мотиви – с какво достъпът до информацията ще засегне интересите на третото лице. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?