Администрацията се отваря за чужди експерти на всички нива

Администрацията се отваря за чужди експерти на всички нива

Подготвят се нормативни промени, които да позволят на чуждестранни лица да участват в конкурси за експертни постове в държавната администрация на всички нива. Това съобщи в понеделник премиерът Сергей Станишев пред европосланиците на среща в Министерски съвет, където да се запознаят с идеята на правителство за ползване на европейския опит в управлението на страната.

Миналата седмица кабинетът обяви, че иска повече европейски експерти, който да работят постоянно в България и така да се замени мониторинговия механизъм за страната. От Брюксел обаче посрещнаха с недоумение предложението и отказаха да се ангажират с този вид надзор и прехвърляне на отговорностите на държавата върху ЕК.

Сега правителството прибягва до трика с нуждата от европейския опит, какъвто различните държави членки имат в различните области. При едни това е са одитите, при други - съдебната система, трети - в усвояването на еврофондовете, и е полезно София да се възползва от това, заяви Станишев.

Местата и конкурсите за чужденци ще са както за служители в държавната администрация, така и за съветници, обясни премиерът. По думите му участието на чужденци в държавната администрация ще даде стимул за българското управление да достигне най- високите европейски стандарти.
По данни на министър-председателя в момента в страната има 130 експерти от различни страни-членки. Според Станишев е необходимо този потенциал да се фокусира в определени области, които имат нужда от подобряване на административния капацитет. Той уточни, че правителството е направило преглед на стратегическите области, в които има нужда от подкрепа.

Ще се поиска техническо съдействие от ЕК за специфичните области, които в по-голямата си част изпадат извън обхвата на този механизъм за сътрудничество и верификация, добави Станишев. Той отново заяви, че привличането на чуждестранни експерти не отменя съществуващия мониторингов механизъм. Сега съществуващият механизъм трябва да продължи, подчерта министър-председателят.

Важно е да постигнем конкретни мерки, които осигуряват ефективна борба срещу корупцията, организираната престъпност и да продължим засилването на капацитета на българската администрация, отбеляза той.

Станишев посочи пред дипломатите, че желанието му е възможностите за сътрудничество да бъдат описани в протокол, който ще представлява позицията и ангажиментите както на България, така и на страните от ЕС, които биха искали да споделят своя опит чрез експертите си в продължаването на реформите в България.

Днешната среща няма да е единствената по въпроса, а ще има разговори и с правителствата на европейските държави.
Отделно ще има преговори с Еврокомисията заради различните механизми, каза още Станишев, според когото председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу "ще бъде в сериозна подкрепа" на проекта на София.

Той определи последният доклад на Европейската комисия като положителен, но коментира, че има да се свърши още работа, "защото е най-опасно след позитивен сигнал да се отпуснеш".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?