Адв. Екимджиев: Бавното правораздаване дава шанс на осъдени да изчезнат преди затвора

Адв. Екимджиев: Бавното правораздаване дава шанс на осъдени да изчезнат преди затвора

Бавното наказателно правораздаване в България е основната причина осъдените с влязла сила присъда да избегнат влизането в затвора. Това коментира пред Mediapool адвокат Михаил Екимджиев по случай множеството случаи от последните година, когато известни клиенти на Темида, осъдени за тежка и организирана престъпност, успяват да офейкат под носа на властите и се спасяват от изтърпяване на наказанието.

Това се случи с одиозните "братя" Галеви, осъдени на по пет години затвор за рекет. По-късно така стана и с осъдения за убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Напоследък избягаха двама от тримата осъдени за убийството пред дискотека "Амнезия" в "Студентски град". Сега от обясненията на властите се разбира, че никой не знае къде е осъденият на 20 години затвор в Италия Евелин Банев – Брендо, наричан още "кокаиновия крал".

"Говоренето по проблема, колкото и активно и да е, не дава разумни отговори как може да бъде поправена тази ситуация. България очевидно не може да контролира своите граници, без да нарушава принципите за свобода на движението на хора в ЕС", коментира Екимджиев

По думите му властите първо трябва да си зададат въпроса за първопричината, която води до толкова много бягства от правосъдието. Това не са само хора с висящи дела, но и такива с влезли в сила присъди.

"Лансира се идея за поставяне на специални гривни или чипове, чрез които да бъдат локализирани лицата с висящи дела. Така укриването им от правосъдието щяло да бъде затруднено. Това е разумно предложение, но все пак решава проблем на изхода на системата", каза Екимджиев. Отговорът на проблема, според него, е да се създаде добра организация на правораздаването в страната.

"Ако един наказателен процес приключва в рамките на най-много една година, няма да има нито процесуална, нито морална пречка, обвиняемите или подсъдимите да бъдат задържани под домашен арест или под стража. След това те директно да бъдат конвоирани в затвора. Този срок е допустим и според Европейската конвенция за защита правата на човека, и според българския наказателен процес", напомни юристът.

Той уточни, че властите трябва задължително да спазват ограниченията при задържане на хора – трябва да има сериозни индикации, че някой има намерение да се укрие или да извърши престъпление.

"В България обаче се поставя въпросът, че в затвора влизат само глупаците, които не са се сетили да избягат. Вместо да се създадат организация, стимули и условия за по-бързо правосъдие, бяха предвидени обезщетения на жертвите на бавното правосъдие", коментира Екимджиев.

Два пъти плащаме

Адв. Михаил Екимджиев напомни, че преди повече от две години съдът в Страсбург излезе с две пилотни решения, в които отчете, че бавно правораздаване е системен проблем в България. Страната ни получи срок от 6 месеца, за да предприеме мерки.

"Какво направи държавата? Вместо да се вземат мерки за ускоряване на правораздаването, особено наказателното, тя предприе няколко палиативни мерки отново на изхода на системата. Жертвите на бавното правосъдие получиха право на някакво обезщетение, но това никакъв начин не засегна виновните за бавното правораздаване магистрати или разследващи полицаи. Няма как по този начин те да бъдат мобилизирани да приключват делата си в разумен срок", каза адвокатът.

Според него в момента България отправя изключително сбъркани послания. "Магистратите пак правят, както си искат, но за тяхното безхаберие плащаме всички ние. Веднъж плащаме на жертвите на бавното правосъдие, които са и заподозрени, втори път и на гражданските ищци. Ние плащаме и трети път - губим остатъците от илюзията си за правосъдие и справедливост. Виждаме, че освен неефективното правосъдие по принцип, дори и хора, които са осъдени, не могат да бъдат вкарани в затвора", каза Екимджиев.

Според него няма по-добър символ за безсилието и безсмислието на българското правосъдие от това, че държавната не може да осигури наказанието на доказани убийци. "Затворът започва да изглежда като нещо, които зависи само от волята на осъдения", каза адвокатът.

Той предлага да има стимули за съдиите и разследващите, които успяват да приключат делата си в разумен срок, но и санкции за тези, които съзнателно или не нарушават това изискване

"Сега се предлагат се какви ли не идеи – съдът, едва ли не, да задържа хората в арестите с години. Това не може да стане в една правова държава, в която съществува презумпцията за невиновност", каза още адвокатът. Според него това е един от същностните елементи на съдебната реформа, а не дали ВСС ще бъде постоянно действащ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?