Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Адвент" пита съда има ли сделка за БТК

0 коментара

"Вива венчърс" поиска от съда да каже дали Надзорният съвет на АП мълчаливо е одобрил сделката за БТК. Ако съдът отговори еднозначно положително, Агенцията за приватизация е длъжна да продаде телекома на дъщерната на американския фонд "Адвент" компания.

Питането стана с жалба на кандидат купувача срещу решението на Надзорния съвет на АП от петък да върне сделката обратно в агенцията. Жалбата бе внесена във Върховния административен съд часове, след като в понеделник се разбра, че "Вива венчърс" и АП са парафирали подобрените параметри в приватизационния договор за държавния телеком, което бе поставено като изискване от надзора.

Въпреки това от компанията заявяват, че подават жалбата "заради опасната привидност на решението на Надзорния съвет, което е оформено като административен акт, без да е такъв". От "Вива" припомнят, че по делото между нея и Надзора на АП съдът вече постанови, че всички актове на Надзорния съвет към Изпълнителния съвет на агенцията не са административни актове.

Затова от компанията искат съдът да каже административен акт ли е решението на надзора или не е. Ако ВАС постанови, че не е административен акт и изрично запише, че при това положение е налице мълчаливо съгласие за сделката, АП е длъжна да я сключи.

Надзорът сам вкара сделката отново в съда

Абсурдната ситуация, в която сделката за БТК на практика може да бъде сключена от съда, вместо от приватизиращия орган, бе създадена от самия Надзорен съвет на АП.

Още в деня на петъчното решение юристи коментираха, че то поставя сделката пред нов съдебен казус.

Преди повече от 2 седмици ВАС разпореди на Надзорния съвет да се произнесе по договора за БТК с "Вива венчърс". Съдът обяви за невалидни мотивите на надзорниците, с които те преди това отхвърлиха документа. Решението на ВАС бе еднозначно и изискваше от Надзорния съвет (НС) да гледа проектодоговора по същество, като го одобри или отхвърли. Третата предвидена в закона възможност е НС да не се произнесе в срока - който изтече в петък, което е акт на мълчаливо съгласие за сделката.

В петък четиримата членове на НДСВ и ДПС в Надзора направиха съвършено друго - обявиха, че проектът за приватизационен договор с "Вива венчърс" поначало не е внесен редовно в НС, затова срокове не текат. И върнаха обратно договора на Изпълнителния съвет на АП.

Аргументът на надзорниците бе, че липсва декларация от преговарящия екип, че са внесли всички необходими документи. Липсата на тази декларация при първото разглеждане на проектодоговора от надзорниците обаче не бе проблем за тях да се произнесат по същество и да го отхвърлят.

Според повечето юридически коментари, Надзорът не е изпълнил изричното разпореждане на съда да се произнесе по приватизационния договор. Според същите коментари, петъчното решение на надзора няма никаква правна стойност спрямо изискваното от съда, затова е налице форма на мълчаливо съгласие за сделка с "Вива венчърс".

Юридическият казус, в който надзорът сам постави сделката, крие още една опасност.

Ако съдът обяви наличие на мълчаливо съгласие, то ще се отнася само за приватизационния договор с "Вива", но не и за безусловната декларация на компанията от миналата седмица, че ще повиши параметрите по сделката. Така заради опита на Надзора да размотава още сделката - консултиран със Симеон, може да се окаже че продаваме телекома за 20 млн.евро по-евтино. Защото при този вариант само на добрата воля на купувача остава дали ще изпълни декларацията си от миналата седмица.

АП и "Вива" парафираха подобрените параметри за БТК

Също днес от Агенцията за приватизация съобщиха, че държавата и кандидат купувачът са парафирали подобрените параметри в приватизационния договор за БТК - цена, социална заетост, разпределение на инвестициите и отказ от дивидента на 2002 година. Парафирани са и всички съпътстващи договора документи - гаранционно споразумение, устав на акционерите и т.н., въпреки изричното решение на съда, че те са неразделна част от приватизационния договор и е необходимо само да бъдат подписани с окончателното подписване на сделката.

До дни цялата документация ще бъде внесена в Надзорния съвет на АП, който в петък върна сделката, съобщиха от ведомството.

Оттам заявиха още, че в надзора ще се внесе не нов, а стария приватизационен договор, в който има само няколко променени цифри. Ако Надзорният съвет изтълкува по същия начин статута на документа, който ще разглежда, той няма да може да отхвърли сделката със същите мотиви, както преди близо три месеца, тъй като съдът вече ги обяви за нищожни.

От АП не уточниха с какъв нормативен акт ще стане самото внасяне на цялата документация в Надзорния съвет. От обяснението стана ясно, че част от документите са парафирани миналата седмица, преди решението на надзора да върне сделката.

За връщането на сделката като неформална, но важна причина, от Надзорния съвет изтъкнаха, че агенцията не е спазила указанието на правителството да изтегли стария приватизационен договор с "Вива венчърс" и да внесе нов, с поисканите от кабинета подобрени параметри - повишаване на цената за 65% от БТК с 20 млн.долара, намаляване на планираните съкращения в телекома с 2000 души, изтегляне на инвестициите към първите три години и отказ от дивидента за миналата година.

Днес от АП обясниха, че безусловната декларация на "Вива венчърс" от сряда миналата седмица, че приема всички изисквания на правителството, направило безпредметни преговорите. Писмената декларация на "Вива венчърс" е внесена в надзора с доклада на шефа на АП Илия Василев. Целта на агенцията бе тя да се приеме като анекс към договора. Така се избягваше издаването на административно решение за изтеглянето и обратното внасяне на приватизационния договор в надзора, което евентуално можеше да се обжалва от другия кандидат Коч холдинг - Тюрк телеком.

От Надзора обаче заявиха, че докладът на Илия Василев няма правно значение.

Председателят на надзорниците Петко Николов каза пред медиите в петък, че при тях е внесено само писмо на Кристиян Мрук от "Адвент интернешънъл", че са готови да преговарят за подобряване на условията по сделката.

Това е старото писмо на "Адвент", с доклада на Василев в надзора бе внесено изричното волеизявление на кандидата, че приема безусловно всички изисквания на правителството, опровергаха от АП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.