Адвокат Бизанти очаква забавяне с 3 месеца на СПИН-делото заради новата експертиза

Поне 3 месеца ще са необходими на либийските медици, назначени от съда да направят нова експертиза по СПИН-делото. Това прогнозира през уикенда либийският адвокат на шестимата български медици Осман Бизанти, който се срещна в събота с българския външен министър Соломон Паси. Според Бизанти, след оповестяването на резултатите от новата експертиза, може да се очаква след още 2-3 заседания съдът да излезе с нова експертиза.

По време на посещението си в Триполи в края на седмицата Паси се срещна и с либийския ръководител Моамар Кадафи. Лидерът на либийската революция е потвърдил желанието и надеждата си за възможно най-скорошно приключване на делото срещу шестимата български медици, съобщи след срещата Паси.

В Триполи Паси се е срещнал и със своя либийски колега Абдел Рахман Мохамед Шалкам, както и с министъра на правосъдието и вътрешната сигурност Мохамед Али ал Мисурати. И двамата го уверили в провеждането на честен и справедлив процес срещу българските медици.

При завръщането си в София външният министър каза още, че фондация Кадафи също е потвърдила своя ангажимент към делото. Страните от Европейския съюз /ЕС/ също са потвърдили пълния си ангажимент към съдбата на медиците ни в Либия и делото, добави Паси, който в Триполи се е срещнал и с посланици на страни членки на ЕС.

Външният министър каза, че многократно по време на визитата са водени разговори за преместването на медиците ни от затвора в Бенгази в Триполи, но подобно действие било в противоречие с либийското законодателство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?