Адвокат събира дарения за дела заради НАПлийкс

Адвокат събира дарения за дела заради НАПлийкс

Юристи започват да реагират на гражданското възмущение срещу НАПлийкс, като обещават да водят дела срещу приходната агенция хем като начин да привлекат клиенти, хем като форма на граждански протест.

Адвокат Николай Хаджигенов, регистриран към колегията в Монтана, обяви в блога си, че събира дарения и такса по 100 лв., за да води дела по повод НАПлийкс.

"През изминалите няколко седмици от НАПлийкс досега стана ясно, че гражданите са бесни и биха искали да водят дела срещу НАП", смята юристът.

Хаджигенов не коментира на каква успеваемост могат да разчитат въпросните дела, но ги разглежда и като форма на протест срещу институциите. Според него "заплахата от огромно осъдително решение срещу НАП е нещото, което ще промени всичко", а също така "това и е чудесен начин да докажем, че сме граждани, не друго".

Адвокатът е преценил, че реално претърпени имуществени вреди трудно могат да се претендират, "доколкото в един толкова масов иск имуществените вреди ще трябва да бъдат доказвани индивидуално по основание и размер и това ще обезсмисли всичко, тъй като процесът ще продължи безкрайно". Хаджигенов обаче смята, че ще има успеваемост с неимуществените вреди. По негова оценка всеки иск трябва да бъде на стойност 1000 лв.

Други юристи в последните седмици също коментираха, че не е препоръчително да се води колективен иск срещу НАП и е по-добре да се заложи на индивидуални искове.

Според Хаджигенов обемът на работа се очаква да бъде огромен, поради което той смята да наема складове и стажанти.

"Получих безброй обаждания и съобщения по темата от бесни граждани... Тук обемът ще бъде такъв, че вероятно ще трябва да наема склад и стотина стажанти за целта", прогнозира адвокатът.

Той информира, че е готов да води делата срещу разноски от 100 лв., които включват държавна такса за всеки иск от 50 лв., административни разходи за обработка на документи и превод на държавната такса 10 лв. плюс адвокатски хонорар от 40 лв. без ДДС.

Адвокатът е подготвил бланки на необходимите за попълване документи, като изрично подчертава, че те трябва да се попълнят със "син" химикал.

Хаджигенов приема и дарения във връзка със защитата, като обещава да ги декларира в НАП и да плати данък върху тях.

Адвокат Хаджигенов не бе открит за коментар, за да каже дали вече е набрал клиенти след обявяването на инициативата си.

Споделяне

Още от Бизнес