Адвокати: Не оставки, а съд за виновниците за срива на регистъра

Адвокати: Не оставки, а съд за виновниците за срива на регистъра

Общо 69 адвокати поискаха в петък виновниците за срива на Търговския регистър не просто да бъдат извадени от властта, но да бъдат подведени под наказателна отговорност за действията и бездействията си. Тяхното писмо е адресирано до президента, премиера и правосъдния министър.

"Настояваме за незабавна независима проверка на Агенция по вписванията, както и за подвеждане под наказателна отговорност на виновните за неработещия сайт лица Настояваме за поемане на отговорност от правителството и за точен срок, в който ще започне работа единствения Търговски регистър в страната! Настояваме за прокурорска проверка на работата на Министерство на правосъдието и целия Министерски съвет с всички структури и ведомства, тъй като днес и сайта на министерство на правосъдието не работи!", се казва в тяхната позиция.

Адвокатите напомнят, че безпрецедентният блок на регистъра се случва в страна от ЕС с еврокомисар по дигитализация. В същото време за случая няма никакво друго обяснение, освен че са дефектирали четири диска с данни.

Осем дни чакаме нещото, наречено сайт да проработи, и то засега дава само общ статус на фирмите. Загубите за търговския оборот са неизчислими, никой не се наема да направи такава сметка. Правителството е оставило на директора на ТР да се оправя със ситуацията, а тя информира, че се работи. Това не е достатъчно, нито нормално. Не, не може обяснението да е "случва се"!", казват юристите.

В сряда шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова обясни, че подобен срив на системите може да се случи на всеки, както и че никой не е застрахован. В петък тя си подаде оставката, след като премиерът Бойко Борисов анонсира неизбежната ѝ смята.

Адвокатите обаче казват, че Търговският регистър е част от националната сигурност на страната. Те настояват да се каже ясно кой ще поеме отговорност за случилото се и кога ще има работещ Търговски регистър.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?