Адвокати протестираха за правова държава

Сн. БГНЕС

В Деня на юриста и Конституцията адвокати излязоха на национален протест за правова държава, съобщи БГНЕС.

В София адвокати и юристи демонстрираха пред Съдебната палата. Протестът се организира от Фейсбук общността на българските адвокати.

"По случай 140 години от Търновската конституция или Деня на юриста правим този символичен протест пред Съдебната палата, пред всички съдебни палати, във всички окръжни градове има подобно събитие", заяви адвокат Петромир Кънчев.

Единият адресат е Висшият адвокатски съвет, посочи той.

"По отношение на неговата пасивност спрямо Закона за мерките за изпиране на пари, по които не бяха предприети нито една от обещаните мерки за отмяна на текстовете, които касаят адвокатите и гарантиране на адвокатската тайна между клиента и адвоката", каза Кънчев.

Според него са били поети ангажименти, които вече два месеца очевидно не се спазват.

Две години Законът за адвокатурата не влиза за обсъждане, което според протестиращите адвокати също е неприемливо отношение за гилдията.

"Редно е да има промени, редно е те да бъдат адекватни според пазарната реалност, редно е те да дават повече възможности за защита на нашите клиенти и това нещо не се случва за пореден път", заяви Кънчев.

Общността на българските адвокати също така не приема избора на министъра на правосъдието, защото от него зависи пряко работата на адвокатурата.

"Ние констатираме, че адвокатските права са все повече ограничавани, все повече нарушавани, от там правото на защита на всички български граждани и в държавата се настанява бавно, но трайно една обстановка на полуавторитарно управление, в което адвокатите се възприемат като една гарнитура в съдебните зали, допълваща прокуратурата по наказателните дела, или състезаваща се сама със себе си в ролята някой път на служебни защитници и особени представители", каза адвокат Велислав Величков.

Той посочи, че са отправили искания, едно от които е Висшият адвокатски съвет до 10 май да докладва за приетия проект за промени в закона за мерките срещу изпиране на пари и правилника за неговото приложение, така че да бъдат гарантирани адвокатските права и адвокатската тайна.

Споделяне

Още от България