Адвокатите на Борисов извадиха документи за хонорари на Елена Йончева за 690 000 лв.

Адвокатите на Борисов извадиха документи за хонорари на Елена Йончева за 690 000 лв.

Адвокатите на премиера Бойко Борисов – Марин Марковски и Божидар Терзийски, представиха в четвъртък пред Софийския районен съд (СРС) документи за това, че депутатът от БСП Елена Йончева е получила като журналистически хонорари 690 000 лв. през 2003 и 2004 г.

Това стана по време на първото заседание на съда по делото за клевета, заведено от Йончева срещу министър-председателя заради твърденията му, че е държавата е плащала милиони за филмите ѝ зад граница. Социалистката претендира обезщетение от 20 000 лв. за неимуществени вреди.

Според документите, представени от защитата на Борисов, въпросните хонорари са платени от комапниите "Лукойл Нефтохим", ДЗИ, "Монбат" и "Актавис". Въпреки това основната им теза пред съда беше, че няма доказателства премиерът да е изричал твърденията, за които го съди Йончева.

От своя страна адвокатът на ищцата Георги Атанасов посочи, че документите са означени като "Верни с оригинала", но не е ясно от кого и поиска това лице да бъде установено. Според защитата на Борисов оригиналите трябва да бъдат изискани от БНТ.

"Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер", отбеляза саркастично извън съдебната зала адвокат Атанасов.

По думите му "БНТ не е предприятие, "Лукойл" от 1997 г. има една златна държавна акция, ДЗИ е приватизирана много преди този период от време, "Монбат" – също. Там се говори за други неща, които не мисля, че имат нещо общо с предмета на спора".

Защитата на Йончева поиска съдът да допусне разпитите на четирима свидетели. Къдринка Къдринова щяла да разкаже за негативното отражение на думите на Борисов върху публичния образ на Йончева, Иван Гарелов – да коментира качествата ѝ като журналист, Емил Райнов – да обясни за физиологическите отражения върху нея от случая, а Виза Недялкова – да коментира психическото ѝ състояние.

"Исканите четирима свидетели установяват едни и същи факти така, както е заявено, поне по отношение на двама от свидетелите", възрази адвокат Марковски.

Според него в случая съдът трябва да изследва моралните последици и вреди, но физиологическото състояние е общото състояние на организма. "Моралните вреди са психологическо състояние. Не се твърди, че тя има физически заболявания, нали", попита риторично юристът.

Делото продължава на 5 декември, когато заседанието на съда ще се проведе при закрити врата. Марковски отказа коментар пред медиите с обяснението, че е обещал на Борисов да не прави изявления извън съдебната зала. Нито премиерът, нито Йончева присъстваха в съда, тъй като това не е задължително.

Споделяне

Още по темата

Още от България