АЕЦ "Белене" и инвестициите вдигали рейтинга на Симеон

Говорителят на кабинета Димитър Цонев разчете в покачилия се рейтинг на премиера Симеон Сакскобургготски доказателство, че резултатите от правителствената политика през последната година вече се усещали от обществото.

Според публикувано днес социологическо изследване на Галъп, рейтингът на Симеон се е покачил със седем пункта и стигнал 23% доверие, с което премиерът излизал от декемврийски спад, през който отбелязал най-ниската стойност след завръщането си в България.

Според Цонев, положителни показатели за премиера дори били закъснели, като причината били поредицата инциденти през миналия месец, визирайки терористичния акт в Кербала, трагичния инцидент в "Кремиковци" и т.н.

Стратегията на правителството, извън макроикономическата стабилност, която е факт през последните две години, явно вече дава определени резултати, каза Цонев. Сред причините за покачилия се със седем пункта рейтинг на Сакскобургготски, Цонев изброи инвестициите от милиард и половина щатски долара, постъпили в България за миналата година и огромния ръст в туризма. Това са неща, които се отразяват не само върху икономиката като цяло, но и за хората, пряко ангажирани в тези икономически области, аргументира се Цонев.

Като аргумент за положителния рейтинг Цонев посочи и че социологическото изследване съвпаднало с провеждания по същото време проект на правителството за възстановяване на АЕЦ-Белене и посещението на канадската делегация, която кандидатства за обекта.

След като правителственият говорител приключи с подробното си обяснение защо рейтингът на Симеон се е повишил, журналист от Би Ти Ви го помоли да дава същите обширни коментари и при евентуален спад в общественото доверие към премиера и правителството при следващи социологически проучвания.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?