Афганистанският президент похвали новата стратегия на САЩ за страната му

Президентът на Афганистан Ашраф Гани

Афганистанският президент Ашраф Гани направи обръщение към нацията, ден след обявяването на новата стратегия на САЩ за войната в Афганистан, предаде ДПА.

"Ние сме не само на фронтовата линия на войната, а и служим като фронтова линия на световната сигурност", каза Гани.

Според него новата американска стратегия е в полза и на Афганистан, и на САЩ. Той приветства решението на Вашингтон да не определя график за изтеглянето на чуждестранните войски, които помагат на Афганистан в борбата с бунтовниците.

"Врагът сега разбира, че помощта от нашите международни партньори няма времево ограничение", заяви Гани и отново призова талибаните да спрат въоръжената си съпротива и да "поемат по пътя на мира", с политически средства.

По думите му талибаните трябва да се откажат от надеждата, че могат да спечелят войната в Афганистан.

Той призова Пакистан да използва възможността да промени подхода си към Афганистан, тъй като един нестабилен Афганистан не е от полза за никого, особено за своя източен съсед.
Афганистан и САЩ отдавна обвиняват Пакистан, че приютява афганистанските талибани и дава убежища на терористи на своя територия.

Гани също така заяви, че наред със сигурността ще бъде обърнато специално внимание на икономическото развитие на Афганистан, особено в минната промишленост.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят