Афганистанското правителство и талибаните започнаха преговори в Катар

Сн. ЕПА/БГНЕС

Високопоставени представители на афганистанското правителство и на талибанските бунтовници започнаха мирни преговори в катарската столица Доха, докато между двете страни се водят боеве, съобщи ДПА.

Делегацията на афганистанското правителство е водена от Абдула Абдула, председател на афганистанския съвет за помирение. Талибанският екип е ръководен от заместник лидерът на групата мулла Абдул Гани Барадар.

Срещата в Доха започна с реч на представител на катарското външно министерство. Главните преговарящи от двете страни призоваха за гъвкавост, сдържаност и отчитане на общия интерес.

Срещата не беше предавана по телевизията, но и двете страни публикуваха записи на иззявлението на своя представител. Талибанският преговарящ Барадар подчерта, че страната се нуждае от "силна, централизирана и независима ислямска система" на управление, която да отговаря на религията, националната гордост и интересите на афганистанците.

"Мислите на външни лица не са ни били полезни в миналото и няма да са ни полезни в бъдещето", добави той.

Ръководителят на правителствената делегация подчерта, че афганистанците страдат на фона на нарастването на насилието.

"Да се вярва във военно решение или да се набляга на победа чрез сила и насилие не е възможно", заяви Абдула.

"Това само води до продължаване на войната в различни форми".

След края на церемонията по откриването седемчленните преговорни екипи бяха натоварени да обсъдят подробностите. Очаква се те да преговарят за създаването на преходно правителство, освобождаването на затворници, конституцията и сключването на примирие, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят