Афганистанците "губят търпение" след убийството на 16 деца и жени от американски войник

Афганистанците "губят търпение" след убийството на 16 деца и жени от американски войник

Афганистанците "губят търпение" по отношение на военните от НАТО, предупредиха местните депутати, след като в неделя американски войник уби 16 цивилни афганистанци.

Сред убитите в Кандахар са девет деца, останалите за жени. Президентът Хамид Карзай обяви случаят за непростим, а талибаните обявиха, че ще отмъстят за него.

Афганистанският парламент настоя американците, виновни за убийството, да бъдат съдени на публичен процес в Афганистан.

"Твърдо настояваме и очакваме американското правителство да накаже виновните и да ги съди в публичен процес пред афганистанския народ", се казва в изявление на долната камара на парламента, цитирано от световните агенции.

Трагедията става малко, след като чуждестранни войници изгориха копия на Корана в американската военна база в Баграм, което предизвика призиви за по-бързото изтегляне на американските войници, планирано да стане до 2014 година, както и серия протести и атентати в Афганистан, при които загинаха 30 души. Шестима американски военни бяха застреляни от афганистанските си колеги.

Депутатът от Кандахар Хамидзай Лалай, който оглавява парламентарната комисия по въпросите на вътрешната сигурност, настоя президентът Хамид Карзай и заместниците му незабавно да подадат оставка, като ги обвини в неспособност да защитят афганистанския народ.

Говорителят на НАТО Карстен Якобсон съобщи, цитиран от ДПА, че един американски войник ще бъде съден за убийството.

Международните военни сили ще гарантират, че ще бъдат понесени пълните правни последствия за убийствата в провинция Кандахар вчера, заяви говорителят.

"Убийствата са с драматични пропорции, но става дума за единичен инцидент. Имало е съдебни преследвания за неправомерно поведение на войници на бойното поле, било в Ирак или тук през последните години.Във всички страни, които участват в коалицията, военните се отнасят строго към закононарушителите си", посочи Якобсон, цитиран от ДПА.

Все още не е ясно защо войникът е убил цивилните афганистанци, отбелязва ББС. Има спекулации, че е бил пиян или че е претърпял психологически срив. Според все още непотвърдена официално информация убиецът е на 38 години, женен с две деца. Бил е на мисии и в Ирак.

Президентът на САЩ Барак Обама определи случая за "трагичен и шокиращ".

Заради очакванията за евентуално отмъщение мерките за сигурност в Кандахар са засилени. Летището там се охранява от български военни.

Очаква се случаят да повлияе негативно на преговорите за стратегическо споразумение между САЩ и Афганистан за оставане на американски специални сили в страната и след изтеглянето на военните контингенти през 2014 година. Нападението е катастрофа за НАТО и войските ѝ, които все по-често стават жертва на "приятелска стрелба" от афганистански войници, които обучават.

В понеделник на посещения в Афганистан бе германският канцлер Ангела Меркел, която изрази съмнение, че до 2014 г. помирението в Афганистан ще е в достатъчно
напреднала фаза, за да се изтеглят чуждестранните войски.

"Процесът на помирение между правителството и талибанските бунтовници има известен напредък, но той не е достатъчен, за да позволи на чуждестранните войски да напуснат. Ето защо още не мога да кажа, че ще можем да постигнем това до 2013-2014 г", заяви Меркел в германската военна база в Мазар и Шариф.

Командваните от НАТО сили за поддържане на сигурността ИСАФ трябва да предадат на афганистанската армия и полиция контрола върху сигурността на страната до края на 2014 г. в поетапен процес, който започна миналото лято.

Изтеглянето на германския контингент от северния град Файзабад, предвидено за октомври, ще бъде проверка за това "дали прехвърлянето на отговорността се осъществява действително", отбеляза канцлерът на Германия.

Меркел се е обадила по телефона на афганистанския президент Хамид Карзай, за да му поднесе своите съболезнования за смъртта на 16-те цивилни афганистанци.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?