Афганистанците се готвят да гласуват, въпреки заплахите на талибаните и корупцията

Афганистанците се готвят да гласуват, въпреки заплахите на талибаните и корупцията

Афганистанците отново ще отидат до урните на парламентарните избори в събота, с надежда да донесат промяна в едно корумпирано правителство, което загуби почти половината от страната от талибаните.

През осемте години откакто в Афганистан за последен път се произведоха парламентарни избори, активизиралите се талибани извършваха почти всекидневни нападения срещу силите за сигурност, като завземаха големи райони в селските части на страната и заплашваха големите градове. Още по-радикалният от тях клон на "Ислямска държава" предприе вълна от бомбени нападения, насочени срещу шиитското малцинство в страната, и уби стотици хора. И двете групировки заплашват да нападат всеки, който участва в гласуването.

В райони, където правителството все още осигурява относителна сигурност, афганистанците са изправени пред внушителен брой други предизвикателства. Широкоразпространената корупция кара хората да плащат подкупи за мизерни обществени услуги, а все по-влиятелните ултраконсервативни духовници обвиняват дългогодишното западно влияние за многото страдания на страната, заплашвайки да върнат назад ограничените придобивки за жените и гражданското общество, постигнати след инвазията на САЩ през 2001 г.

Много от онези афганистанци, достатъчно смели да се опълчат на смъртните заплахи, се надяват да гласуват за ново поколение от по-млади и по-образовани лидери. Но се страхуват, че бившите военачалници и корумпираният политически елит ще се вкопчат във властта като щедро предлагат забавления и дават пари в брой на обеднелите гласоподаватели.

"Все още нямам надежда, че ще бъде честно", каза Саед Матин, продавач на плодове в преобладаващо шиитския квартал на Кабул, навлякъл се с дрехи в хладната есенна вечер. Той отхвърли заплахите на талибаните и каза, че се надява на ново ръководство, посочвайки предизборните плакати, изобразяващи по-млади кандидати.

"Те са млади и образовани и ми се иска да могат да направят нещо, но съм изключително разтревожен, че военачалниците и корумпираните хора няма да им дадат шанс", каза той. "Тези корумпирани хора плащат по 3000 афгана (около 50 долара) за всеки глас. Те не се интересуват от страната, а само от това, което могат да сложат в джоба си".

Афганистан се определя като една от най-корумпираните държави в света от "Прозрачност без граници", която миналата година нарече "недостатъчни" усилията на правителството на президента Ашраф Гани да възпре неудържимата корупция. Калпавото управление обърка и усилията на Вашингтон да намери мирен изход от 17-годишната война - най-дългата в американската история, която струва на САЩ над 2400 загинали и повече от 900 милиарда долара.

Талибаните изтъкват негодността на правителството като доказателство за неговата нелeгитимност и отхвърлиха международните искания да проведат мирни преговори с властите в Кабул, на които гледат като на марионетки на Запада. Те казват, че ще преговарят пряко единствено със САЩ, на които гледат като на окупационна сила.

Религиозните консерватори, дори онези, което не са вдигнали оръжие, все повече подражават на риториката на талибаните, като казват, че годините на западно влияние са разрушили ценностите на страната - смесица от ислямски учения и племенни традиции, и са предизвикали срив в обществото.

Абдул Уадуд Педрам, който оглавява Организация за човешки права и изкореняване на насилието, каза, че навсякъде в столицата духовниците използват седмичните си проповеди в джамиите, за да роптаят срещу западното влияние.

"Обществото ни става много радикално, ден след ден, защото правителството няма контрол върху джамиите и медресетата (религиозни училища)", каза той. Педрам каза, че духовниците редовно ругаят работещите жени - рядко светло петно в най-новата история на Афганистан, както и независимите медии и активистите за човешки права.

Въпреки широко разпространения песимизъм, анализатори и активисти казват, че изборите, които бяха отложени с три години заради несигурността, изпращат важно послание на талибаните, че независимо колко непопулярно е сегашното правителство, политическата система ще се запази.

"Много е важно да покажем на талибаните, че правителството работи, институциите в Афганистан работят и че политическият процес...също е в ход", каза базираният в Кабул анализатор Харун Мир. "Ще бъде ясно послание към бунтовниците и към талибаните, че те нямат нищо общо с политическия процес, приет от мнозинството афганистанци".

В силно укрепените помещения на Независимата избирателна комисия Уасима Багдиси работи по окончателната подготовка на вота.

"Младите хора гласуват за пръв път, много от тях се тревожат заради корупцията, но въпреки това усещат, че е важно да участват", каза тя. "Усещат, че трябва време, но постепенно, с всички следващи избори, ще става по-добре. За мнозина тези избори са като упражнение за бъдещето им. Тяхната енергия ме вдъхновява да се опитам да направя нещата по-добре".

Най-непосредствена загриженост предизвиква сигурността. По-рано тази седмица талибаните предупредиха студентите и учителите да не гласуват и да не позволяват училищата им са се използват като избирателни секции. Войнствени атаки убиха седмина кандидати, както преди, така и след началото на 20-дневната предизборна кампания. Двама кандидати бяха отвлечени и съдбата им е неизвестна, трима други бяха ранени при насилие.

В четвъртък, най-малко двама висши провинциални служители в южната провинция Кандахар бяха убити от един от собствените им телохранители по време на среща по въпросите на сигурността преди гласуването. Талибаните поеха отговорност за нападението и казаха, че тяхна мишена е бил американският генерал Скот Милър, командващ войските на САЩ и НАТО в Афганистан, който не пострада.

Страховете за сигурността накараха избирателната комисия да затвори около 2000 избирателни центрове. Тя отмени гласуването в 11 от близо 400-те избирателни района, както и в цялата източна провинция Газни, където талибаните контролират селските области и през юли пет дни обсаждаха провинциалната столица. Над 50 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени, за да охраняват избирателните секции.

При 8,8 млн. регистрирани гласоподаватели, според Багдиси избирателната активност ще бъде отражение на доверието на афганистанците в системата.

"Ако 5 млн. избиратели отидат да гласуват, ще бъде много добре", каза тя. "За мен, тези, които гласуват, са много много смели".

По БТА

Споделяне

Още от Свят