АФП: Бившата компартия в България иска да зачеркне миналото си

Бившата комунистическа партия в България, сочена за фаворит на парламентарните избори през 2005 г., се опитва да забрави деспотичното си минало и представя идването на комунизма на 9 септември 1944 г. като победа над нацистите, предава Агенция Франс прес в коментар от София.

Бившите комунисти, които днес образуват опозиционната социалистическа партия (БСП), твърдят, че преди 60 години България се е освободила от ноктите на фашизма. Излизането от орбитата на фашизма е позволило на страната да запази териториалната си цялост, отбелязва лидерът на партията Сергей Станишев, цитиран от АФП.

Според заместник-председателя на БСП Румен Петков датата 9 септември няма нищо общо с репресиите, предприети от комунистите по-късно.

БСП, ръководена от бивши комунисти реформатори, иска да участва в сформирането на правителството през 2005 г., се казва в материала, като се подчертава, че това правителство ще управлява България при влизането ѝ в Европейския съюз през 2007 г.

Удовлетворен от проучванията, които предричат победа за БСП на изборите през 2005 г., Станишев заявява, че се стреми към абсолютно мнозинство, но ще сформира коалиционно правителство.

АФП цитира проучване на агенция Алфа Рисърч, според което 23 на сто гласоподавателите подкрепят БСП. Национално движение Симеон Втори събира 10 процента от гласовете, срещу 8 процента за Обединените демократични сили. Половината от анкетираните няма да гласуват.

Според политоложката Боряна Димитрова, цитирана в материала, една трета от подкрепилите БСП не са симпатизанти на партията, но виждат в нея по-малкото зло, се посочва в материала на АФП, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България