Агенция в транспортното министерство поема жп безопасността

Изпълнителна агенция ”Железопътна администрация” към Министерство на транспорта ще отговаря за безопасността на железопътния транспорт. Това реши в четвъртък правителството на редовното си заседание. Агенцията ще анализира резултатите от разследването на железопътни произшествия и ще предлага мерки за повишаване на безопасността в системата на жп транспорта.

Досега всяко от двете държавни дружества – “Железопътна инфраструктура” и “БДЖ” ЕАД се занимаваше с безопасността на тази част от железопътните превози, за която отговаряше.

В средата на декември 2005 г. председателят на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев съобщи, че е предложил на транспортното ведомство да създаде независимо звено за безопасност под шапката на ведомството, което да контролира всички дружества, които извършват превози по железния път. А също и да следи за безопасността на самия път. 

С новите промени в устройствения правилник на “Железопътна администрация” се  разширяват правомощията на агенцията по отношение на контрола при въвеждане в експлоатация на нови и ремонтирани обекти и участъци от железния път и разрешенията за въвеждане в експлоатация на нов или модернизиран подвижен състав от превозвачите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?