Агенцията по храните намери близо 600 кг опасен кашкавал

Гражданите, закупили от продукта, могат да го върнат в магазина, от който са го купили

Агенцията по храните намери близо 600 кг опасен кашкавал

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи в петък, че е установила наличието на бактерията листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физико-химичния състав в проба от сирене. Пробите са взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.

Наличие на бактерията бе установена в кашкавал "Беленско" с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие "Рафтис милк" ЕООД. Точното количество е 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

В проба от сирене е установено несъответствие по физико химичен състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.

По двата случая са предприети незабавни действия от областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с листерия, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лв.

Споделяне

Още от Бизнес