Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Агенцията за приватизация ще следи спазват ли се концесиите

Волен Сидеров периодично подканва Валери Симеонов да проверява договорите

0 коментара
Агенцията за приватизация ще следи спазват ли се концесиите

Специализирана дирекция от администрацията на Министерския съвет ще прави предварителен контрол на всички концесионни процедури, а Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще проверява изпълнението на концесионните договори по предварително одобрен годишен план. Това предвижда одобрената в сряда от правителството с над месец закъснение Наредба за осъществяване на мониторинга, управлението и контрола на концесиите, предвидена във влезлия в началото на годината изцяло нов Закон за концесиите.

За приемането на нормативните актове към закона отговаря вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов. Той е председател на Координационния съвет за изпълнението на Националната стратегия за развитие на концесиите 2018 - 2027 г. В последно време Симеонов е подложен на атака от страна на коалиционния си партньор и лидер на "Атака" Волен Сидеров по отношение на проверката на концесиите.

"Вицепремиерът Валери Симеонов трябва да провери концесиите, а не момчетата и момичетата, които танцуват по морето", периодично повтаря през последните дни Сидеров. Упреците на лидера на "Атака" са най-вече към концесиите, свързани с природни богатства, докато Валери Симеонов негодува основно срещу тези за морските плажове, които са отишли при Маджо, СИК, ВИС и т.н.

Нюансът е, че АПСК, която ще прави проверките по изпълнението на концесионни договори, е под шапката на Министерството на икономиката. Министърът Емил Караниколов е бивш шеф на АПСК и влезе в правителството от квотата на "Атака".

Валери Симеонов като председател на координационния съвет за концесиите обаче трябва да одобри плана за проверките на АПСК.

Одобрената от правителството наредба ще засегне 726 действащи концесии към края на 2017 г. и бъдещите такива. Средногодишно в страната се провеждат около 83 концесионни процедури от общини и министерства, показват данните от Националния концесионен регистър.

Контролът на концесиите

Преди да бъде приет новият Закон за концесиите концедентите – общините и министерствата, бяха отговорни за провеждането на процедурите и изпълнението на концесионните договори. Кметовете и министрите ще продължат и сега да упражняват мониторинг, контрол и управление на концесиите.
 
Заради европейското законодателство одобрената от кабинета наредба предвижда и да има предварителен контрол при провеждането на концесионната процедура, както и последващ.

Това се налага, защото анализ на състоянието на концесиите към края на 2017 г. показва, че в резултат на липсата на ефективен предварителен контрол при възлагането най-вече на общински концесии, е налице значителен брой на договорите, които неправилно се определят като концесии. Около 38 % от обявените през периода 1 юли 2006 г. – 31 декември 2017 г. процедури са прекратени, а едва 54 % от тях завършват със сключване на договор. Тези данни показват, че процесът на възлагане на концесии е до голяма степен неефективен, пише в мотивите при приемането на наредбата.

По тази причина предварителният контрол ще се осъществява от специализирана дирекция в администрацията на Министерския съвет. Освен че ще прави проверка на документацията на всяка една процедура и ще си дава мнението, дирекцията ще обобщава практиката и ще издава общи указания за прилагането на изискванията за възлагане на концесии.

На Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол пък спешно ѝ беше намерена работа, след като за 2017 г. имаше само шест продажби, донесли 2.5 млн. лв. при разходи на ведомството за 3.3 млн. лв.

Така беше решено АПСК да поема контрола върху изпълнението на определени концесионните договори, като "външен" и "независим" орган. Контролът на АПСК ще включва извършването на планови проверки по план, който трябва да бъде одобрен от  Министерския съвет. Освен това на АПСК се дава право да извършва и извънредни проверки по възлагане от Координационния съвет по концесиите, който се ръководи от Валери Симеонов.

Без промяна в таксите за обжалване

Правителството е одобрило още и Тарифа за таксите, които се събират в производствата по обжалването на концесионната процедура пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред Върховния административен съд (ВАС).

Запазва се досегашният размер на таксата от 1700 лв., която се събира за производства по жалби срещу актове по процедури за определяне на концесионер над европейския праг, който е в размер на 5.225 млн. евро, е посочено в правителственото съобщение.

Не е предвидено диференциране на таксите според вида на концесията, както е понастоящем.  Причината е, че "времето за извършване на проучването по жалбата, съответно - за постановяване на акт по нея, не е обвързано с вида и със сложността на концесията, а сложността на концесията не е обвързана със стойността на концесията", се казва в правителственото съобщение.

За касационното производство пред ВАС е предвидено да се събира пропорционална такса в половин размер на посочените такси, събирани от КЗК.

За частни жалби пред ВАС, образувани по реда на Закона за концесиите, е предвидено да се събира 10 процента пропорционална такса от внесените или дължимите такси по производството по жалби пред КЗК и по касационни производства пред ВАС, но не по-малко от 100 лв.

Наредбата и тарифата за концесиите ще влязат в сила от датата на обнародване на постановлението в Държавен вестник.

Отменят се три нормативни документа

С постановлението на правителството за наредбата и тарифата за концесиите се отменят три нормативни акта, в които се засягат правоотношения, свързани с концесии и публично-частно партньорство. Това са правилниците за прилагане на Закона за концесиите и за прилагане на Закона за публично-частното партньорство и Наредбата за условията и реда за планиране и критериите за включване на проекти за публично-частно партньорство в оперативния план и в програмата за реализация на общинския план за развитие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.