Агроминистърът поиска единен контрол над речните диги

Агроминистърът поиска единен контрол над речните диги

Речните диги трябва да преминат на разпореждане на една агенция или министерство, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който посети наводнения от придошлата река Тимок Брегово. В общината беше обявено бедствено положение и по нареждане на министър ще бъде скъсана защитната дига, за да се отлее обратно реката насъбралото се количество вода и да се предпази населението от по-сериозни щети.

В момента някои от дигите се стопанисват от общините, които в повечето случаи обаче нямат нито средства, нито специалисти за поддръжката им. Други от съоръженията се поддържат от Изпълнителната агенция по хидромелиорации и "Напоителни системи" ЕАД към агроведомството, отделно имат ангажименти още вътрешното и екоминистерството. При това положение е труден контролът върху състоянието на защитните съоръжения.

Няма време за чакане, защото решението на проблема е въпрос на часове, каза Найденов по повод решеното скъсване на дигата.

Съществува опасност високите води на река Тимок да залеят хвостохранилището в сръбския град Бор и във водите на река Тимок да се появят тежки метали. Така ще бъдат унищожени плодородните земи на град Брегово, съобщи още Найденов.

Специалисти от "Напоителни системи" използваха вертолет за оглед на района и с помощта на други техни колеги от София ще преценят къде да бъде скъсана дигата. От Гражданска защита уточняват, че след прорязването на дигата за 6-7 часа нивото на водата ще спадне.

По-рано през деня кметът на общината Милчо Лалов обяви готовност за евакуация на населението при преливане на водата. Отряд от 15 доброволци наблюдава денонощно застрашената от наводнение зона.

Разработен е план за изнасяне на хората от домовете им, определени са маршрутите за изтегляне, осигурена е техника и хора, които да се намесят при необходимост. Готовност да окажат съдействие имат и екипи на МВР и Гранична полиция.

Наблюдение на дигите и проблемните участъци в момента се извършва и по цялото поречие на Дунав в началото на българския участък.

Покачването на нивото на реката, започнало миналата седмица, продължава и частично или напълно под вода вече са 30 острова в българския участък на реката или почти всички, съобщиха в понеделник от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. При Брегово е обявено критично положение заради прииждането на река Тимок, която вече е заляла на места земеделски територии, а на други се очаква преливане на защитните диги.

Най-голямо е заливането на дунавския остров Цибър, който се намира вече на 1. 80 м дълбочина под водата. При Русе е започнало наводняване на остров Люляка. Залети са и дълги части на българския бряг на реката в региона, но все още няма опасност за градските части на Русе или околните села.

Въпреки прииждащата вода, нивото на Дунав е далеч от бедственото положение от април 2006 година, когато при Русе бе 9.16 метра.

Реката се покачва и при при Козлодуй и Оряхово, но няма опасност от наводнение на селищата. Сутринта е отчетена височина на водния стълб от 725 см при Козлодуй, което е с 25 см повече от предишния ден. В района на Оряхово са измерени 644 сантиметра, като нивото на река Дунав се е повишило с 31 сантиметра. Първа степен на тревога от преливане се обявява за двата града съответно при достигането на 800 и 700 см.

При Видин покачването е с 16 см, достигайки 798 см през последното денонощие. В ромската махала на града е имало наводнени приземни етажи на къщи, които са били отводнявани от Гражданска защита.

При Ново село обаче нивото е спаднало с 5 см. съобщиха от хидрометеорологичната станция там.

Остава в сила въведения първи етап от аварийния план за действие при високи води на Дунав, съгласно който денонощно се наблюдават защитните съоръжения по поречието на река Дунав и се отводняват залетите площи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?