Четири публични компании поемат държавните води

Четири публични компании поемат държавните води

Управлението на държавните води ще се поеме от четири публични компании, които ще се създадат със специален закон, но териториално ще покриват границите на сегашните четири басейнови дирекциите, които в момента се занимават оперативно с плановете за управление на водоемите и контрола върху дейността им. Това съобщи в понеделник министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която се включи в празника по случай Световния ден на водата в столицата.

Това, което "на предварително четене" си говорим с колегите, е държавната собственост на водните съоръжения да се обедини в четири публични компании, които да я управляват, заяви Караджова.

На по-ранен етап колегата ѝ, отговорен за регионалното развитие, Росен Плевнелиев коментира, че се планира създаването на една национална водна компания.

В момента собствеността върху държавните язовири и различни части от водната инфраструктура са разпръснати между министерствата на околната среда, на регионалното развитие, на икономиката и на земеделието.

Промяната ще засегне 70-80 големи язовира, диги, магистрални водопроводи за напояване и водоснабдяване, както и сондажи за черпене на вода от подземни източници, обясни Караджова.

Тя обаче уточни, че обект на управление от четирите компании няма да бъде ВиК-инфраструктурата в рамките на населените места, за която през миналата година се реши законово, че ще влиза в регионални ВиК-асоциации. Първата такава бе създадена в понеделник в област Бургас. В нея влязоха 14 общини, като всяка според своя обхват ще държи дял от гласовете в общото събрание. 35 на сто ще са на областната администрация Бургас, която представлява държавата.

Бъдещите публични компании ще вземат решения за приоритетно финансиране на проекти в рамките на речните басейни. Те ще определят кое е най-доброто решение за определен регион - дали пречиствателна станция или дига, тъй като нуждите винаги са повече от възможностите, коментира Караджова.

За да заработи механизмът обаче, първо трябва да се разработи националната стратегия за управление на водите, допълни екоминистърът. Намеренията са до края на годината да бъде разработен проектодокументът и да се внесе за одобрение в Народното събрание.

Караджова съобщи още, че в момента се провежда обществена поръчка за избор на консултанти, които да направят цялостна проверка на водните съоръжения на територията на страната и да предложат най-добрите решения за тяхното развитие и управление.

Обследването трябва да е готово до 2011 година, а до 2013 г. трябва да се разработят и карти за риска от наводнения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес