Агроминистърът препоръча на бъдещия кабинет да заложи на животновъдството

Иван Станков на събора за овце

Държавата трябва да гарантира не по-малко от половин милиард лева доплащания за аграрния сектор на година, за да се развива земеделието, включително животновъдството, каза пред журналисти земеделският министър Иван Станков след откриването в петък на втория Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец.

 

"В момента в страната ни се отглеждат по-малко от един милион овце, а никога броят им не е падал под от шест милиона, дори и през най-тежки периоди на войни и епидемии. Сега това трябва да бъде възстановено", заяви Станков. Той изрази увереност, че има добри предпоставки за възстановяване на българското овцевъдство. По думите на министъра това е дълъг процес, но трябва да се започне с разширяване на възпроизводството и увеличаване на броя на селекционираните животни. Освен това е необходимо въвеждането на нови технологии, като например електропастири. За да се възстановят пазарите, трябва вертикална интеграция между производители, прекупвачи и преработватели, препоръча Станков.

 

Той каза, че служебното правителство е сключило рамков договор с Катар за отглеждане и износ на кръстоски овце от породата "Аваси". По думите на Станков имало запитвания за подобни сделки и от други арабски страни, като Саудитска Арабия и Кувейт. За да се върнем на тези пазари обаче, е необходимо да осигурим производство на големи партиди от по 200-300 хил. животни, посочи той.

 

Според него в България може да се отглеждат различни породи овце и за други страни от ЕС и даде пример с Франция, която покрива едва 40 процента от нуждите си от овнешко месо.

 

Новото правителство трябва да защити българско земеделие "на всяка цена". Това означава да се гарантират директните и националните плащания, да се осигурят стимули за развитието на животновъдството, каза още Станков. Той допълни, че българското земеделие и аграрният сектор трябва да станат национален приоритет, защото от там идват суровини, поминък и добавена стойност.

 

Над 300 изложители от България, Румъния, Испания, Молдова и Македония се събраха край Лясковец за участие в националния събор на овцевъдите в България. В рамките на три дни ще бъдат представени над 1000 животни от различни видове и породи. Предвиждат се състезания, изложби и аукциони.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?