Агроведомството ще ограничава директния износ на грозде

Найденов откри гроздобера край село Хърсево

Ограничения срещу директния износ на грозде и създаване на условия за експорт на готова преработена продукция, обмисля Министерството на земеделието и храните. Това съобщи агроминистърът Мирослав Найденов във вторник, след като даде старт на тазгодишния гроздобер в село Хърсево, община Сандански.

И тази година има интерес към износа на грозде, предимно бяло. Експортът е към Румъния, Италия, Гърция, Чехия, обясни Найденов, който бил против износа на тази суровина. Приходите от виното трябва да влизат в България, смята земеделският министър.

 

Той коментира още, че не подкрепя предложението на Шотландия за въвеждане на минимални цени за виното и спиртните напитки в Европейския съюз. Англия също застава зад идеята на Шотландия. Това обаче ще доведе до повишаване на цената на българските вина.

 

Минимална цена от 11 лева за бутилка вино не е приемлива за българския пазар, заяви агроминистърът. Според него такава сума не може да се поеме от всички български потребители.

 

Износът на български вина през първите шест месеца на 2012 г. се е увеличил с 16 %, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Най-големият износ е за Русия, Полша, Германия и други, посочи Найденов. Силно увеличение се забелязва във вътрешното потребление на вино. За първите шест месеца на тази година то е нараснало с 13.1 процента, докато през цялата 2011 г. ръстът е бил едва 1.4 %.

 

Прогнозата за тазгодишната реколта от грозде е за спад от 30% в сравнение с 2011г., поради измръзванията на лозите през мразовитата зима, както и заради продължителното засушаване през летните месеци. Въпреки това, качеството на гроздето е добро, с високо захарно съдържание, посочват от агенцията. До момента изкупеното от винарските предприятия грозде е 55 млн. кг., от които 39 млн. кг. са бели сортове грозде, а 16 млн. кг. - червени.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?