Ахмед Башев смята да съди България заради ареста в деня за размисъл

Ахмед Башев смята да съди България заради ареста в деня за размисъл

Бившият кмет на Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев смята да съди България, след като бе арестуван по подозрения за купуване на гласове в деня за размисъл. Той определи задържането си като целенасочено и поръчано. Поръчителите пък нарече "братоубийци", без да ги назовава.

Башев разказа, че бил арестуван докато е бил на гости при роднини. "По едно време ми позвъня телефонът – приятел, познат полицай. Помоли ме да изляза навън", разказва той. После започнали обиските и бил арестуван.

По думите му униформените иззели от колата му 2000 лв. и образци на бюлетини от първия тур на изборите. "Парите си бяха мои, със съпругата ми бяхме на пазар по-рано през деня и останаха в колата. Не съм ги крил, не съм бил по някакви къщи из селото. Никакво мърдане нямам, един сантиметър. Темата за изборите не стоеше, защото те за мен приключиха още на първия тур. Аз бях отпаднал от надпреварата", посочи политикът.

Башев не достигна до балотаж. За вота на гърменци на втори тур се бориха кандидатът на ДПС Феим Иса и досегашният кмет Минка Капитанова. Арестуваният бивш кмет посочи, че не е подкрепял нито един от двамата.

По думите му един глас в Гърмен е струвал между 50 и 150 лв., а "и двата щаба купуваха на килограм".

"Очевидно все още съм интересна личност, въпреки че вече не съм кмет или депутат. Щом главният прокурор се занимава с мен, значи съм фактор. Аз нямам врагове, аз гледах тази пошла практика да се купуват гласове. Всички купуваха на килограм", коментира Башев.

През 2009 г. Башев беше арестуван по подозрения, че разпространява радикален ислям. Тогава обвиненията не бяха доказани.

Споделяне

Още по темата

Още от България