Ако излезе от еврозоната, за Гърция е възможен вариантът на Черна гора и Косово

Ако излезе от еврозоната, за Гърция е възможен вариантът на Черна гора и Косово

Едностранната евроизация, въведена в Черна гора и Косово, които не са членки на еврозоната и на системата на Европейската централна банка, може да бъде теоретичен модел и за Гърция, в случай че излезе от еврозоната, пише виенският в. "Стандарт", цитиран от Танюг.

Косовският експерт Куйтим Добруна казва за вестника, че приемането на еврото за национална валута е довело до висока стабилност на цените и свеждане до минимум на риска от курсови разлики в Косово. Недостатъкът според него е, че Косово не разполага с почти никакъв инструмент за монетарна политика.

"Стандарт" припомня, че Черна гора и Косово са въвели еврото през 2002 г., след като гражданите са изгубили доверие в динара заради високата инфлация. Изданието добавя, че в световната монетарна система са се формирали два основни блока - доларов и евроблок.

В евроблока освен държавите на еврозоната и държавите, въвели еврото извън нея, влизат и страни като Дания, България, Македония, Босна и Херцеговина, които са фиксирали валутите си спрямо еврото.

Сред 59-те държави, включени в евроблока, са и онези африкански държави, които до втората половина на 20 век са зависели от страните, принадлежащи днес към монетарния съюз, посочва "Стандарт".

Споделяне
Още по темата
Още от Европа