Ако излезе от еврозоната, за Гърция е възможен вариантът на Черна гора и Косово

Ако излезе от еврозоната, за Гърция е възможен вариантът на Черна гора и Косово

Едностранната евроизация, въведена в Черна гора и Косово, които не са членки на еврозоната и на системата на Европейската централна банка, може да бъде теоретичен модел и за Гърция, в случай че излезе от еврозоната, пише виенският в. "Стандарт", цитиран от Танюг.

Косовският експерт Куйтим Добруна казва за вестника, че приемането на еврото за национална валута е довело до висока стабилност на цените и свеждане до минимум на риска от курсови разлики в Косово. Недостатъкът според него е, че Косово не разполага с почти никакъв инструмент за монетарна политика.

"Стандарт" припомня, че Черна гора и Косово са въвели еврото през 2002 г., след като гражданите са изгубили доверие в динара заради високата инфлация. Изданието добавя, че в световната монетарна система са се формирали два основни блока - доларов и евроблок.

В евроблока освен държавите на еврозоната и държавите, въвели еврото извън нея, влизат и страни като Дания, България, Македония, Босна и Херцеговина, които са фиксирали валутите си спрямо еврото.

Сред 59-те държави, включени в евроблока, са и онези африкански държави, които до втората половина на 20 век са зависели от страните, принадлежащи днес към монетарния съюз, посочва "Стандарт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?