Ако не идваха избори, щяхме да се разберем с правителството

Ако догодина не идваха избори, преговорите с правителството щяха да имат друг завършек. Това каза ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд пред Дарик радио в петък.

Ден по рано мисията приключи двуседмичния преглед на икономическата политика на правителството за догодина и изпълнението на бюджета за 2004 г. в рамките на двегодишното предпазно споразумение, сключено с България през август. Преговорите завършиха, без да се постигне съгласие по два спорни въпроса - за размера на минималната работна заплата от догодина и за изразходването на средствата от бюджетния излишък.

Вероятно и при други разговори между МВФ и българското правителство е имало спорни въпроси, но те са били решавани някак. Този път обаче компромис не бе постигнат, въпреки че от фонда бяхме готови за него, каза Фликеншийлд.

Експертът обясни възможните следващи стъпки в отношенията на България с фонда.

Първо ще бъде изготвен доклад за случилото се по време на мисията, който ще бъде представен на ръководството на МВФ във Вашингтон. В централата на институцията нещата ще бъдат преосмислени по време на празниците и през януари може да се организират нови разговори с българското правителство.

Според Фликеншийлд нищо катастрофично няма да се случи, ако МВФ и България не се разберат и след Нова година. "Рано или късно България трябва да се изправи на собствените си крака без споразумение с фонда. Последното беше предпазно, при сключването на което страната няма да използва парите в него, защото няма да има нужда от тях. Винаги сме смятали това споразумение за мост за България към членството ѝ в ЕС", каза той.

Отношенията между фонда и България няма да се променят, защото страната ще продължи да бъде член на Международния валутен фонд, да изпълнява произтичащите от това задължения и да ползва правата си, обясни още експертът на фонда.

Сред задълженията на МВФ ще бъдат годишните посещения за консултации от страна на персонала му, а при нужда България ще може да ползва техническите услуги, които фондът предлага.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?