Ако Тръмп е "лошото ченге" с Пхенян, а Тилърсън - "доброто", дали това ще проработи?

Ако Тръмп е "лошото ченге" с Пхенян, а Тилърсън - "доброто", дали това ще проработи?

Ако президентът Доналд Тръмп и шефът на дипломацията му разиграват пред Северна Корея етюда за "доброто и лошото ченге", не личи това да дава резултат: дипломатическите похвати не водят до смислени преговори, а военните заплахи не успяват да убедят Пхенян да се откаже от развитието на ядрената му програма.

Вместо това тези смесени сигнали от Америка може да увеличават рисковете от погрешна преценка от страна на изолираното комунистистическо правителство, което не е наясно с начина на мислене на администрацията на Тръмп и може да обърка умишлено рисковото поведение с открита заплаха за война.

Въпреки че военни действия на САЩ може да доведат до опустошителни последици за южнокорейския им съюзник, Тръмп заплашва с военни варианти и на моменти дава апокалиптични описания на това, което чака КНДР, ако тя не прекрати ядрените си и ракетни тестове. Северна Корея е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети, които потенциално могат да ударят континенталната част на САЩ, а преди месец извърши най-мощния си подземен ядрен опит. Заплашвала е да взриви и ядрена бомба над Тихия океан.

Въпреки всички тези заплахи обаче американско-севернокорейската дипломация оцелява на някакво равнище.

В изказване миналия уикенд в Китай, който иска Вашингтон да възобнови пълноценен диалог с Пхенян, държавният секретар Рекс Тилърсън подхрани спекулациите за ново дипломатическо усилие, като призна, че между двете страни има канали за комуникации.

Броени часове по-късно Тръмп се обади по въпроса.

"Казах на чудесния ни държавен секретар Рекс Тилърсън, че си губи времето, като се опитва да преговаря с Човечето Ракета", написа Тръмп в Туитър в неделя, използвайки отново прякора, който лепна на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Пази си силите, Рекс, ще направим каквото трябва да се направи!", добави той.

Потресаващият туит породи коментари, че Тръмп саботира главния си посредник в отношенията със света. Близки до Тилърсън официални лица обаче настояха, че двамата действат съгласувано и че Тръмп просто изпраща послание на Северна Корея, че трябва да покаже сериозно отношение, ако иска дипломатически преговори.

Каквато и да е била целта, резултатът бе объркване.

Вчера говорителката на Белия дом Сара Хакъби Сандърс затвърди впечатлението, че за Белия дом дипломацията не води доникъде. Единствените разговори, които САЩ са склонни да водят със Северна Корея, са за съдбата на трима задържани там американци, каза тя.

 

Задкулисни преговори тази пролет доведоха до освобождаването на студента Ото Уормбиър, който се завърна у дома с мозъчни травми и почина няколко дни по-късно.

"Извън тази тема няма да се водят разговори със Северна Корея на този етап", каза Сандърс.

Въпреки че тази случка е най-новият пример как президентът сякаш изземва правомощията на първия си дипломат, дори това да е неволно, за САЩ е може би по-тревожна липсата на резултати от твърдия подход на Тръмп и по-мекото поведение на Тилърсън.

Изпълнението на Тръмп като "лошото ченге" може да е стимулирало някои действия на Китай, традиционния дипломатически защитник и главен търговски партньор на КНДР. Пекин подкрепи новите сурови санкции на ООН срещу основните източници на приходи за оръжейните програми на съюзника си. Мерките включват забрана на вноса на севернокорейски въглища, желязна руда и текстилни продукти и въвеждат нови ограничения върху изключително важните доставки на сурови и преработени петролни продукти.

Никакъв икономически натиск обаче не успя да накара правителството на Ким дори да намали темпото на ускореното развитие на ядрената си програма, което може скоро да постави цялата територия на САЩ в обхвата на ракетите му.

Изпълнението на Тилърсън като "доброто ченге" не е кой знае колко по-ефикасно. Северна Корея заявява, че не проявява никакъв интерес към дипломация, освен ако САЩ се откажат от "враждебната си политика".

На срещите си с Тилърсън в Пекин китайците го уверили, че ще приложат санкциите на ООН и ще наредят на местните си власти по границата със Северна Корея да наказват тези, които извършват забранени дейности, каза запознат с разговорите представител на Държавния департамент. Китай иска КНДР да спре ядрените и ракетните си тестове, колкото и да е далечна тази цел, и очаква зимните месеци, когато не се водят американско-южнокорейски военни учения, често изострящи напрежението на Корейския полуостров. Официалният източник пожела да остане анонимен, тъй като не му е разрешено да обсъжда публично тази тема.

Дори и това изглежда малко вероятно. Анализатори и дори правителства казват, че Тръмп все повече пречи Северна Корея да се довери на каквото и да било дипломатическо усилие на САЩ предвид заплахите му да "унищожи" сключено преди две години с Иран споразумение за контрол на въоръженията.

А задкулисната дипломация между високопоставени американски и севернокорейски дипломати, насочена главно към освобождаването на задържани американци, не помага за възстановяването на това доверие. Всъщност двете страни почти не са общували през последните няколко седмици и няма признаци Северна Корея да иска да поднови диалога, казват запознати с темата официални лица.

Маневрата с "доброто и лошото ченге" едва ли ще проработи, каза бившият служител на Държавния департамент Еванс Ривиър, който е участвал в неофициални разговори със севернокорейски официални представители миналия месец в Швейцария. Северна Корея иска да разговаря с Вашингтон само като "една ядрена сила с друга", каза той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?