Активисти на "Протестна мрежа" глобени с 1500 лв. за боядисания паметник пред БСП

Боядисаният от активистите паметник

Активистите от "Протестна мрежа" Асен Генов и Цветелина Сърбинска отнесоха глоба от 1500 лева от Софийския градски съд за "неуважителната" към обществото акция по боядисването в розово на паметника пред централата на БСП в София. След делото двамата съобщиха, че ще се жалят пред Европейския съд по правата на човека за нарушените им граждански права.

Делото срещу Генов и Сърбинска се разви странно. На първа инстанция съдия беше бившата председателка на Съюза на съдии в България Мирослава Тодорова, която ги оневини, цитирайки практиката на съда в Страсбург. Прокуратурата обжалва на втора инстанция, но след това държавното обвинение обяви пред съда, че не поддържа обвинението си за хулиганство. Въпреки това съдебният състав от градския съд глоби двамата граждански активисти.

Конкретният повод за делото бе ареста на Генов и Сърбинска по време на протестите след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Двамата бяха обвинени, че са нарисували в цикламено и виолетово паметника пред сградата на "Позитано" 20. Върху постамента на паметника имаше и надпис "КОЙ? БКП–ПОЗОР!= КОЙ!”

Двамата активисти твърдяха пред съда  че скулптурата е незаконна и безстопанствена. Именно заради това са решили да търсят отговорност на Столична община и община “Възраждане” за това, че композицията все още не е преместена. Аргументите им не бяха споделени от Софийския градски съд.

Все пак един от членовете на състава излезе с особено мнение, че акцията е неуважителна към обществото, но не е нарушен обществения ред. Той определя акцията като израз на позиция с художествени артистични средства, както беше посочено и в решението на първа инстанция.

Споделяне

Още от България