Активността пред урните се очертава по-висока от предишния вот

Сн. БГНЕС

Активността на сегашните предсрочни парламентарни избори се очертава като по-висока в сравнение с вота за Народно събрание през 2014 г. и спрямо президентските избори миналата есен. Това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов за БТА и БНР.

Официално до 17 часа средната избирателна активност за страната е 42.74 % или гласувалите са 2 910 601 граждани. Най-активни са в София-област - 50.02 %, а най-незаинтересовани - в 24 МИР в София - 37.18 %.

За сравнение през лятото на 2014 г. към 17 часа избирателната активност е била 39.20 процента, но сега в следобедните часове обаче се забелязва силно активизиране на гласуващите.

"Сутринта изглеждаше, че избирателната активност със сигурност ще бъде по-ниска, отколкото на президентските избори през миналата година, но сега това не е сигурно", посочи Томов. Той прогнозира, че до края на деня избирателната активност на тези избори ще достигне и дори ще надхвърли тази от президентските избори. Що се отнася до парламентарните избори през 2014 г. активността през целия ден днес беше по-висока, но тогава нямаше задължително гласуване, отбеляза говорителят.

Цветозар Томов припомни, че точно в 20.00 часа секционните комисии трябва да проверят дали все още има чакащи граждани пред помещението, в което се гласува. Ако има такива и те желаят да гласуват, председателят на секционната комисия трябва да събере личните им карти. Тези хора биха могли да гласуват от 20.00 до 21.00 часа, не по-късно, отбеляза говорителят.

Споделяне

Още от Избори 2017