Акциите на национализираната испанска банка Bankia се сринаха с 27%

Акциите на национализираната испанска банка Bankia се сринаха с 27%

При откриването на борсовата търговия в Мадрид в понеделник акциите на частично национализираната банка "Банкиа" (Bankia) се сринаха с 26.75 процента. Към 12.30 часа българско време книжата на банката леко се повишиха и бе регистриран спад от 15.29% до 1.33 евро за акция.

В петък миналата седмица книжата на кредитната институция спаднаха до 1.57 евро. Същия ден търговията с нейните акции на Мадридската борса бе спряна заради новините за загуби от 3 млрд. евро, натрупани през 2011 г. Освен това на продажбите повлия и съобщението за размера на помощта, необходима на банката - 23.5 млрд. евро.

В началото на този месец стана известно, че "Банкиа" ще получи от държавата 4.5 млрд. евро. В края на миналата седмица от банката съобщиха, че за рекапитализацията ѝ ще са нужни още 19 млрд. евро. По този начин държавната помощ за тази институция се оказва рекордна за испанския банков сектор.

Властите в страната предвиждат да предоставят на "Банкиа" държавни облигации в замяна на акции. Впоследствие банката може да получи средства от Европейската централна банка, като заложи еврооблигациите. Схемата бе разкрита от агенция "Ройтерс", която се позова на анонимни източници от испанското правителство. По този начин европейският финансов регулатор ще се окаже косвено въвлечен в рекапитализацията на испанския банков сектор.

Испанските власти и акционерите на "Банкиа" се договориха за частичната национализация на институцията на 10 май. Според условията на договореността държавата ще конвертира кредит от 4.5 млрд. евро в 45-процентен дял от акции. Според експертите след рекапитализацията на банката частта на правителството в нея ще бъде между 80 и 90%.

Сериозното финансово състояние на "Банкиа" е обусловено най-вече заради проблемните кредити в областта на недвижимите имоти. Общият обем на тези кредити във всички банки в страната бе оценено по-рано от правителството на 184 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес