Акциз от 2 лв. за литър домашна ракия от догодина

Акциз от 2 лв. за литър домашна ракия от догодина

От догодина хората, които си варят ракия за лична консумация, ще плащат акциз от 550 лв. за хектолитър чист алкохол. Това предвиждат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, приети в понеделник от Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Реално производителите на домашна 40-градусова ракия ще плащат около 2 лв. на литър. Промяната е във връзка с поетите ангажименти към Европейския съюз за еврочленството на България.

За да се достигнат минималните за Европейската общност размери на акциза се повишават и ставките на горивата. Най-сериозно е поскъпването за оловосъдържащите бензини, които фактически са забранени за производство в страната. При внос и продажба обаче акцизът им се повишава от 670 лв. на 830 лв. За безоловните бензини налогът се вдига от 530 лв. на 585 лв. За газьол и керосин – от 430 лв. на 485 лв. За тежките горива увеличението е от 25 лв. на 30 лв.

На тристранката са били обсъдени и промени в закона за местните данъци и такси, с които се предвижда повишаване на данъците върху превозните средства. То също е свързано с хармонизиране на данъчното ни законодателство с това на ЕС. Според европейските директиви в областта на транспорта, за превозните средства и товарните автомобили с допустима максимална маса над 12 тона са определени минимални нива на данъка, като България е поела ангажимент да достигне до минималните за ЕС размери.

Споделяне

Още от Бизнес