Актьорската гилдия се сбогува с Иван Налбантов

Поклонението пред Налбантов, сн. БГНЕС

Десетки приятели и колеги се сбогуваха в сряда с актьора Иван Налбантов. Той почина във вторник на 80-годишна възраст. Поклонението беше в театър "Българска армия", където той игра почти 50 години.

Колегите му го почетоха, четейки негови стихове във фоайето на театъра колегите му четоха стихове, писани от него.

"Налбанта беше слънчев човек. И при него това беше трудно, защото той беше дълбоко смислен. Иван беше справедлив, точен, колегиален, артист по душа и по способности, великолепен педагог", спомни си за него актьорът Милен Миланов.

"Загубихме страхотен колега, учител, артист, преподавател. Той умееше да рецитира стихове изключително добре. Аз си спомням последният ден, когато той игра тука на тази сцена, изпитваше много силни болки телесни, но той излезе на сцената и игра брилянтно", коментира актьорът Иван Радоев, цитиран от БНР.

Налбантов ероден на 5 август 1940 г. в село Каравелово, Карловско. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски.

Има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание "Заслужил артист". Носител е на много български и чуждестранни награди. През 2019 г. получи наградата "Аскер" за цялостен принос в театралното изкуство.

Сред най-известните му роли в киното са "Зарево над Драва", "Записки по българските въстания", "Умирай само в краен случай", "Източни пиеси".

Споделяне

Още от Общество