Алън Грийнспън: Неяснотата около евентуална война застрашава икономическия растеж

Несигурността около евентуалната война с Ирак представлява най-големият облак, надвиснал над американската икономика, заяви днес председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспън, цитиран от АП.

Частните потребители поддържат икономиката, каза Грийнспън в речта си пред Комисията по банковото дело на Сената. Но бизнесът - разтревожен от войната и останалите икономически неясноти, не е склонен да прави големи капиталови инвестиции и да наема работници - това са сили, пречещи на възстановяването, посочи Грийнспън в икономическия си доклад за полугодието.

Според него засилването на геополитическите рискове особено затруднява бъдещите икономически прогнози. Ако неяснотите намалеят значително в краткосрочен аспект, компаниите могат да увеличат инвестиционните си разходи и да стимулират икономиката, посочи Грийнспън.

Той прогнозира икономически растеж между 3,25 и 3,50 процента за тази година. Това би било подобрение в сравнение с отчетените 2,8 процента за 2002 г. По отношение на безработицата УФР очаква до края на годината нивото ѝ да достигне 5,75 - 6,0 на сто.

В момента безработицата в САЩ е на равнище от 5,7 процента. В речта си Грийнспън призова американския Конгрес и правителството към бюджетна дисциплина на фона на очакваните огромни бюджетни дефицити през следващите няколко години.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?