Ален Жупе подкрепи кандидатурата на Франсоа Фийон за президент на Франция

Ален Жупе

Бившият премиер Ален Жупе подкрепи кандидатурата на Франсоа Фийон за президент на Франция, като заяви, че "няма да напуска кораба" и изпрати препоръчително писмо в негова подкрепа, предаде Ройтерс.

Според френското изборно законодателство всеки кандидат за президент трябва да си осигури 500 подписа на народни избраници - депутати, сенатори, евродепутати, общински и регионални съветници, кметове и други лица на изборни длъжности. В качеството си на кмет на Бордо Жупе е в правото си да препоръча дадена кандидатура.

Фийон вече има подписите на 1000 лица на изборни длъжности, тоест два пъти повече от необходимия брой, така че препоръката на Жупе има по-скоро символичен характер. Все пак тя може да помогне на Фийон, който според социологическите прогнози ще остане трети на първия тур, да подобри позициите си. Привържениците на центриста Жупе са ухажвани и от фаворита Еманюел Макрон и от Марин льо Пен от Националния фронт.

"Дори и да остана само като пътник, няма да напусна кораба по време на бурята", написа Жупе в профила си в Туитър.

Той беше победен от Фийон на първичните избори на десницата през ноември, но до тази седмица мнозина от консервативните среди го смятаха за потенциален резервен вариант, след като 63-годишният Фийон бе компрометиран от скандала с фиктивната заетост на съпругата му. Жупе обаче се отказа да го смени и предотврати вътрешен бунт в десницата.

Днес обаче 71-годишният кмет на Бордо отправи тежки думи към Фийон, заявявайки, че той е пропилял голямата преднина на "Републиканците", която партията е имала преди скандала, като е проявил инат, а също така изрази безпокойство от нападките му срещу правосъдната система във връзка с разследването ѝ на случая със съпругата му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа