“Алфа рисърч”: Според 75 на сто българите страната не е готова за ЕС

75 на сто от българските граждани смятат, че България не е готова за членство в Европейския съюз. Това сочи проучване на агенция “Алфа рисърч”, което изследва българската преса и реакцията в общественото мнение по отношение на европейската тема.

Един от основните изводи от изследването е, че българското обществено мнение много значително се е повлияло през този период от основните послания и внушения в българската преса, коментира пред БНР в неделя социологът Боряна Димитрова. 

Според Боряна Димитрова основно послание в българските медии в този период е неготовността на България за членство в ЕС.

Относно темите, които са отразени най-критично в българската преса - корупция, организираната престъпност, съдебна система, рязко контрастират с изключително оптимистичните изказвания на ресорните политици за тези сфери, особено в тези на министър Румен Петков.
По повод спада на в рейтингите на министрите от настоящия кабинет в края на май Димитрова подчерта, че най-значим спад има в рейтингите на министрите Румен Петков и Георги Петканов.

За разлика от медиите, българските власти реагират неадекватно на политическите и обществени предизвикателства каза Боряна Димитрова. Като пример за неадекватна реакция беше посочен последният скандал, свързан с бившия главен прокурор и сегашен посланик на България в Казахстан Никола Филчев, като властите са се опитали да го прикрият вместо да съобщят истината за него.

Междувременно президентът Георги Първанов коментира по време на посещението си в силеща от Лудогорието, че проблемите на евроинтеграцията са твърде далечни и абстрактни за хората.

Хората продължават да очакват много по-активна роля от страна на държавата, особено спрямо земеделците и по-малко се мисли за възможностите и лостовете за решаване на проблемите, свързани с евроинтеграцията, каза Първанов в неделя след среща кмета на община Венец Кахри Ибрахим.

Изискванията на ЕС са жестоки в това отношение и можем да имаме тежък негативен ефект, ако своевременно не намерим възможности за усвояване на средствата в селското стопанство, каза още президентът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?