Алианц България стъпва в Русия, гледа и към Сърбия

Живото-застрахователното дружество "Алианц България" стъпва на руския застрахователен пазар, съобщи във вторник на пресконференция Димитър Желев, изпълнителен директор на "Алианц България холдинг". Компанията е направила смесено дружество с руски партньор и в момента тече процедурата по регистрацията му.

"Алианц България холдинг" има интерес и към пазара в Сърбия, има ресурс да стъпи и там "на зелено" или чрез придобиване на компания, но все още политическата и икономическата обстановка не е достатъчно благоприятна, каза още Желев.

По неговите думи холдингът е приключил миналата година с по-добри финансови резултати от "Алианц"- Гърция и "Алианц"- Хърватия, въпреки че те работят на пазари по-големи от българския. В момента "Алианц България холдинг" управлява активи за над 1 млрд. лева. Печалбата общо на всички дружества в холдинга за миналата година след облагането с данъци е над 50 млн. лева.

Брутният премиен приход на общо-застрахователното дружество "Алианц България" за 2004 година е 112 млн. лева, което е с 18,6 на сто повече в сравнение с 2003 година. Печалбата след облагането с данъци е 14,8 млн. лева. Изплатени са обезщетения за над 39 млн. лева. Според Желев с тези финансови резултати застрахователната компания заема първо място на Общо-застрахователния пазар у нас.

Живото-застрахователното дружество "Алианц България Живот" е реализирало брутен премиен приход от 28 млн. лева, което е със 70 на сто повече в сравнение с 2003 година. Печалбата след данъчно облагане е 4,9 млн. лева. Пазарният дял на компанията е около 30 на сто.

Активите, управлявани от пенсионно-осигурителното дружество "Алианц България", са се увеличили през миналата година с 42 на сто и са достигнали 280 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес