"Алтернатива за Германия" получила нерегламентирано дарение преди изборите

"Алтернатива за Германия" получила нерегламентирано дарение преди изборите

Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" дължи обяснение за получени дарения в размер на общо 130 000 евро, получени от Швейцария, съобщи ДПА.

"Дарения за политически партии от страни извън Европейския съюз по принцип не може да се приемат", заяви вчера говорител на административния отдел на германския Бундестаг.

Съществува ограничение от 1000 евро от донор годишно, но разследване, извършено от обществените телевизии Ве Де Ер и Ен Де Ер, както и от националния всекидневник "Зюддойче цайтунг" е открило, че швейцарски фармацевтичен концерн е платил на АзГ най-малко 130 000 евро.

Дарението е отишло за организацията на АзГ в района на езерото Констанц в Южна Германия. То било изпратено на вноски от по 9000 швейцарски франка в периода между юли и септември 2017 г. На 24 септември същата година в Германия се състояха парламентарни избори.

"Нерегламентираните дарения за партиите трябва или да бъдат върнати незабавно, или да бъдат предадени на председателя на Бундестага", каза говорителят, като се позова на законодателството.

Федералното ръководство на АзГ трябва до четири седмици да направи изявление във връзка с даренията.

Споделяне

Още от Европа