"Алтернатива за Германия" се извини за "нецивилизовано" поведение в парламента

Александър Гауланд

Водещ представител на крайнодясната "Алтернатива за Германия" поднесе извинения в парламента, след като партията му позволи на противници на противоепидемичните мерки да влязат в Бундестага и да тормозят депутати, предаде ДПА.

Александър Гауланд, съосновател на партията и председател на парламентарната ѝ група, призна, че поведението на гостите е било "нецивилизовано" и недопустимо.

"Като председател на парламентарната група се извинявам за това", каза той на извънредни дебати, свикани във връзка с инцидента.

В сряда четирима души влязоха в сградата на парламента преди гласуването на законодателни промени, предоставящи допълнителни правомощия на правителството заради пандемията. Те бяха поканени от депутати от АзГ.

Някои от тях опитаха да влязат в кабинетите на депутати. Те също така тормозеха и снимаха политици, включително министъра на икономиката Петер Алтмайер.

"Алтернатива за Германия" се обяви против законопроекта, който беше приет и от двете камари на парламента и подписан още същия ден, докато в същото време полицията се мъчеше да наложи спазване на правилата за социална дистанция и носене на маски на протести срещу решението в центъра на Берлин.

Някога маргинална партия, на изборите през 2017 г. АзГ успя да влезе в парламента и стана най-голямата опозиционна сила. Останалите парламентарно представени формации отказват да работят с нея.

Откакто АзГ е влязла в парламента, тя работи единствено за това да уронва престижа му и да "окаля" другите партии, каза Михаел Гросе-Брьомер, водещ представител на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Петра Пау, депутат от крайнолявата партия "Левите", разкритикува остро "невероятната наглост" на АзГ и изтъкна в тази връзка направеното от АзГ сравнение между приетия законопроект и Закона за извънредните правомощия от 1933 г., отслабил германския парламент и подготвил почвата за нацисткото управление.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?