"Алтернатива за Германия" спада под прага за влизане в Бундестага

"Алтернатива за Германия" спада под прага за влизане в Бундестага

Подкрепата за германската евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която се смяташе за изразител на бунтарски настроения, е спаднала под 5 процента на фона на вътрешните борби в партията, предаде ДПА.

Според ново изследване на института "Форса", проведено по поръчка на списание "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, "Алтернатива за Германия" има подкрепа от 4 процента. В Германия обаче прагът за влизане в законодателните органи на страната и за получаване на държавно финансиране е 5 процента.

"Алтернатива за Германия" е раздирана от вътрешен конфликт между по-евроскептичното и икономически либерално крило и по-дясната ѝ фракция, която защитава по-консервативни и националистически позиции, отбелязва ДПА.

Само преди седмица бившият ръководител на федерацията на германските индустриалци Ханс-Олаф Хенкел обяви, че напуска партията, защото "десни идеолози" се опитват да я превземат.

"Алтернатива за Германия" почти успя да влезе в Бундестага на парламентарните избори през 2013 г., когато постигна резултат малко под 5 процента. Партията спечели места в парламентите на четири германски провинции.

Според проучването на "Форса" обаче не се отчита покачване на подкрепата за Свободната демократическа партия /СвДП/, която се смяташе за най-големия губещ от възхода на "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА. СвДП, която е с либерални възгледи за икономиката, остава на нива от 4 процента, а това би оставило и нея извън Бундестага.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?