“Американ Стандарт” продава заводите си в Севлиево

“Американ Стандарт” продава заводите си в Севлиево
Американската кампания за производство на санитарен фаянс и арматура “Американ Стандарт инк.” възнамерява да продаде заводите с в България в град Севлиево, съобщи в петък сайтът “Инвестор.бг”, като се позова на информация от сайта на американското дружество и на работници от севлиевските заводи.    

“Американ Стандарт” притежава заводите “Идеал Стандарт България” и “Идеал Стандарт Видима”, известни с търговските марки “Идеал” и “Видима” на оборудване за обзавеждане на бани и санитарни възли.

В четвъртък следобед в Севлиево е било получено писмо от централата на “Американ стандарт” в САЩ, че продава двете си дружества в Севлиево. От “Идеал Стандарт България” и “Идеал Стандарт Видима” са отказали коментар пред “Инвестор.бг”.

Информация на сайта на “Американ Стандарт” потвърждава намерението на компанията да продаде бизнеса си в България до началото на есента.

Предприятие “Видима” съществува от 1934 г., а от 1952 г. произвежда санитарна арматура. В края на 70-те години е внедрен италиански лиценз за производство. През 1992 г. “Американ Стандарт” създава смесеното дружество “Видима Идеал”, а през 1996 г. купува 77% от завода. През 1997 г. пък е построен завод за производство на санитарна керамика “Идеал Стандарт България”.

В двете дружествата работят около 3700 души.

Споделяне

Още от Бизнес