Американска църква иска да гори Корана на 11 септември

Американска църква обяви, че няма да се съобрази с международните призиви срещу плановете ѝ да изгори копие от Корана на 11 септември по повод годишнината от атентатите в Ню Йорк, съобщиха световните агенции.

Пастор Тери Джоунс, който оглавява малката независима църква във Флорида, обяви, че ще изгори екземпляр на корана в град Гейнсвил. Тази инициатива бе посрещната критично в цял свят. САЩ заявиха, че се опасяват за живота на войниците си в Афганистан и очакват покачване градуса на антиамериканските настроения.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че намерението на църквата е "непочтително и позорно". Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър определи идеята като "идиотска и опасна". Командващият силите на НАТО и САЩ в Афганистан генерал Дейвид Петреъс заяви от своя страна, че това намерение може да създаде проблеми не "само в Кабул, а и навсякъде по света".

Организаторът пастор Джоунс, цитиран от ББС, заяви обаче, че "трябва да бъде изпратено ясно послание към радикалния ислям".

Споделяне

Още от Свят