Американска водеща свалена от ефир, заради расистко изказване

Американска водеща свалена от ефир, заради расистко изказване

Американската телевизионна водеща Мегън Кели вече няма да води сутрешното си предаване в телевизия Ен Би Си, съобщават световните агенции.

Свалено от ефир ще бъде и самото предаване на Кели. Причината – в сегмент, посветен на Хелоуин, американската водеща се изказа одобрително към т. нар. "блекфейс” – практика от времето на сегрегацията, когато бели актьори са се гримирали в черно, за да се подиграят на афроамериканците.

"Кое е расистко? Навличате си неприятности, ако сте бял и се гримирате в черно за Хелоуин или ако сте чернокож и се гримирате в бяло за Хелоуин. Когато бях дете, това се приемаше за нормално, стига човек да се дегизира като определен персонаж", каза Кели.

Изказването ѝ предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи и призиви за оставката ѝ. Впоследствие Кели поднесе извинение в ефир, в което заяви, че си е взела поука от станалото.

В резултат на казаното от нея обаче, в четвъртък и петък, вместо нови издания, телевизията излъчи повторения на предаването ѝ. Според източници, пожелали анонимност, Кели най-вероятно ще се раздели с Ен Би Си.

По информация на таблоида TMZ договорът на Кели с Ен Би Си е 25 млн. долара на година. С оглед на перспективите за разрив на отношенията с медията, американската водеща е наела адвокат и ще настоява за неустойки в размер на 50 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят