Американската икономика удари ново дъно

Американската икономика се е свила с 6.2% през последното тримесечие на миналата година, като спадът е много по-голям, отколкото предварителните очаквания, съобщи ББС в петък. Очакванията на правителството бяха икономиката да се свие с 3.8%, но поради намаляващия износ и най-големия спад на потреблението от 28 години насам, данните са значително по-лоши.

През цялата 2008 година американската икономика като цяло е отбелязала растеж от 1.1%, най-слабият от 2001 година насам.

Потребителските разходи са спаднали с 4.3% само през последната четвърт на 2008 година – най-голям спад от 1980 година насам. Износът пък се е сринал с 23.6% на годишна база, най-силният спад от 1971 г. насам.

По-рано тази седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке предупреди, че ако правителството не предприеме правилни политики, рецесията може да продължи и през 2010 година. Ако администрацията на президента Барак Обама и централната банка предприемат някои мерки за финансова стабилност, през 2010 година американската икономика може да започне да възстановява.

Споделяне

Още от Свят