Американската "КонтурГлобал" ще строи първите големи вятърни паркове в Перу

"КонтурГлобал" (ContourGlobal), която у нас експлоатира ТЕЦ "Марица Изток 3", ще строи два вятърни парка с мощност от 114 МВ в Перу, след като придоби правата върху проектите от "Енергия Еолика" (Energia Eolica S.A.), съобщиха в петък от американската компания.

Когато бъдат завършени, съоръженията ще са първите големи вятърни паркове, построени в Перу, и най-големите такива съоръжения, действащи в Южна Америка извън Бразилия.

Парковете ще продават произведената електроенергия по силата на 20-годишни дългосрочни споразумения за изкупуване, в рамките на Програмата за възобновяеми енергийни източници на Перу. Очакваната инвестиция в проектите и около 250 млн. щ. долара.

Паркът Cupisnique е разположен на около 1095 км от столицата Лима, а паркът Talara – на около 670 км от Лима. Двата вятърни парка ще изградят и нова подстанция и електропровод за свързване с националната енергийна мрежа на Перу.

"Тези два проекта оползотворяват огромния потенциал от възобновяеми източници на Перу и допълват нашето производство в региона и ВЕИ проектите ни в Бразилия и Колумбия", заяви Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на "КонтурГлобал".

Базираната в Ню Йорк компания има близо 3000 MВ мощности в експлоатация или в процес на изграждане в 15 държави на четири континента. В Южна Америка дъщерното ѝ дружество "КонтурГлобал Латам" (ContourGlobal Latam) притежава и експлоатира 725 MW мощности за производство на електроенергия в Бразилия, Колумбия, а сега и в Перу.

Споделяне

Още от Бизнес