Американски войник осъден на 100 г. затвор за убийство на иракско семейство

Американски войник, служил в Ирак, получи присъда от 100 години затвор заради изнасилването и убийството на 14-годишно иракско момиче и убийството на неговото семейство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

24-годишният сержант Пол Кортес се призна за виновен по всички обвинения срещу него. Той беше осъден от американски военен съд във Форт Кембъл.

През ноември миналата година друг войник - Джеймс Баркър, също участвал в престъплението, получи доживотна присъда. Трима други участници в кървавото деяние очакват присъдите си. Двама от тях - Джеси Спилман и Брайън Хауард - са съдени от военен съд, а третият - Стивън Грийн, който вече не е войник, от обикновен американски съд. Те може да получат смъртни присъди.

В нощта на 11 срещу 12 март миналата година петимата войници отишли в дома на жертвата, която набелязали преди това в иракския град Махмудия. Грийн веднага убил родителите на момичето и нейната по-малка сестра. После заедно с Баркър и друг войник изнасилил 14-годишната иракчанка, а след това тримата я убили с няколко куршума. Запалили тялото, за да прикрият следите.

Първоначално четворното убийство беше приписано на иракските милиции. Разкриването на истинските извършители предизвика вълна от възмущение в САЩ и в Ирак.

Споделяне

Още от Свят