Американски войски заемат испанските в Наджаф

Американски войници започнаха да заменят испанските и латиноамериканските войски в района на свещения шиитски град Наджаф, предаде АФП, цитирайки говорител на коалицията. Замяната започна вчера и продължава, е казал майор Славомир Валенчиковски, говорител на многонационалната дивизия, командвана от Полша. Официалното предаване на отговорностите ще е на 27 май, допълни той. Започналата замяна касае базата между градовете Наджаф и Куфа, но засега не и втората испанска база в Диуания.

В Багдад генерал Марк Кимит от американската армия призна, че не знае дали американците са започнали да заемат лагера в Наджаф. Много вероятно е за известен период американските сили да ползват лагера като "временна или повече от временна база", допълни той.

Командващият полската дивизия в Ирак, генерал Мечислав Бенек, съобщи по-рано днес, че американски сили ще поемат постоянно контрола върху иракските провинции Наджаф и Кадисия - две от общо пет провинции, контролирани досега от Полша.

Според частната полска телевизия ТВН двете провинции на практика представляват две трети от зоната, администрирана от Полша. Досега те бяха контролирани от испански и латиноамерикански войски от бригадата "Плюс ултра", които се подготвят да напуснат Ирак в края на май. Според ТВН с това броят на командваните от Полша войници ще намалее от 9000 на 6500. Под полско командване ще останат провинциите Вавилония, Кербала и Уасит.

Споделяне

Още от Свят