Американските фондове за възстановяване на Ирак се използват неправомерно

Американските фондове за възстановяване на Ирак се използват неправомерно
Милиони долари от американските фондове за възстановяване са били изразходвани неправомерно в Ирак, посочват американски одитори в доклад, предупреждаващ за корупция в арабската държава.

Един от фрапиращите примери е построяването в Багдад на лагер за обучение на полицаи, който никога след това не е използван, снабден с басейн с олимпийски размери, предаде ББС.

В същото време милиарди долари от американските фондове остават неизползвани от иракското правителство.

Докладът излиза в момент, когато президентът Буш настоява пред Конгреса за отпускане на допълнителни 1,2 млрд. долара, с които да се подпомогне реконструкцията в Ирак.

Одитът е извършен от Стюарт Боуен, специален генерален директор за реконструкцията в Ирак. Това е най-новият редовен доклад от серията документи, които представят на Конгреса.

“Ситуацията със сигурността продължава да се влошава, затруднявайки напредъка във всички сектори по възстановяването и заплашвайки цялостните усилия по възстановяване” на страната, се казва в доклада. Документът, разпространен в сряда, съдържа 579 страници.

В доклада се посочва, че корупцията продължава да е проблем за Ирак, а сигурността на инфраструктурата остава уязвима.

Одиторите изразяват “сериозна загриженост” за направеното досега от иракското правителство при управлението и харченето на средства от фонда.

Милиарди долари, предназначени капитални проекти, остават неизползвани в края на 2006 г.

В одита са посочени и случаи на неправилно или прахосническо  изразходване на парите.

Един от посочените примери е с 43,8 млн. долара от Държавния департамент на САЩ, дадени на компанията DynCorp International за изграждане на лагер за обучение на полицаи в Багдад. Лагерът, в който има и басейн с олимпийски размери, никога не е бил използван.

Държавният департамент каза, че работи за подобряване на контрола.

Друг цитиран пример е за 36,4 млн. долара, използвани от американски служители за бронирани машини, бронежилетки и комуникационно оборудване. Парите не могат да бъдат отчетени заради нередовни документи.

Сключени са контракти за почти цялата сума от 21 млрд. долара, отпуснати от американското правителство за реконструкция в Ирак. Изразходвани са 80 на сто от средствата.

Демократическата партия, която сега има мнозинство в Конгреса, изрази притеснение от плановете за отпускане на нови пари за възстановяване на Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?