Американските сили атакуваха убежища на екстремисти в Ирак

Най-малко 25 иракчани загинаха при подновените американски бомбардировки срещу цели в иракските градове Фалуджа и Тал Афар, където има данни, че се укриват чуждестранни бунтовници.

"Прецизните" въздушни удари са били насочени срещу сграда в северната част на Фалуджа, която била използвана от поддръжници на терориста Абу Мусаб Заркауи, заявиха коалиционните сили.

Трима от хората на Заркауи са били в обстрелвания район по време на атаката, проведена в нощта на сряда срещу четвъртък, се посочва в изявление на информационния център на коалицията, цитиран от Си Ен Ен.

Според иракското здравно министерство при въздушната атака във Фалуджа са загинали 10 души - трима мъже, три жени и четири деца, а 15 са ранени. Кореспондент на Си Ен Ен предаде, че са убити 12 души и са разрушени три къщи в съседния квартал.

Коалиционните сили често обстрелват цели в сунитския град Фалуджа, където съпротивата срещу коалицията е най-силна и където се смята, че се укриват йорданския терорист Заркауи и други чужди екстремисти. Местното население обаче твърди, че при бомбардировките умират само цивилни граждани.

Седемнайсет души бяха убити, а 51 - ранени, при въздушните удари на многонационалните сили в град Тел Афар (450 км северно от Багдад) през изминалата нощ, предаде АФП, позовавайки се на източници от градската болница.

Американските военни твърдят, че Тел Афар е пристан за чуждестранни терористи, които навлизат в Ирак през сирийската граница. Последната операция в града е продиктувана от няколко бунтовнически нападения срещу местните сили на реда, при които били използвани гранатомети, миномети и самоделни взривни устройства, съобщиха от американска страна.

Миналата събота в града избухнаха сражения, при които загинаха най-малко 13 души, а американски хеликоптер бе принуден да се приземи, след като бе улучен от неприятелски огън.

Междувременно групировката, която твърди, че е заловила иранския консул в Ирак през август, излезе с изявление, че иска освобождаването на 500 иракски затворници за 48 часа.
Групировката Ислямска армия в Ирак посочва шест имена от тези 500 затворници в изявлението, публикувано в новопоявил се уеб сайт.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?