Американските сили откриха огън по демонстрация в Багдад

Американски войници са открили огън срещу демонстранти в Багдад, съобщиха световните агенции. Според очевидци двама души са били убити и двама ранени, предаде Ройтерс. Капитан Скот Науман от американската армия обаче посочил пред телевизия Си Ен Ен, че само двама иракчани са били ранени. Той допълнил, че единият от тях имал минимални наранявания.

Протестът, организиран от бивши военни, недоволни от разпускането на иракската армия миналия месец, се състоя пред главния вход на бившия президентския дворец в Багдад, където сега се помещава оглавяваната от САЩ военна коалиция, която управлява Ирак, съобщи Би Би Си.

Фотограф на АП съобщи, че стотици иракчани се били събрали пред входа на двореца на Републиката и започнали да хвърлят камъни по охраната. В отговор били чути изстрели от автоматично оръжие.

Според Ройтерс демонстрантите нападнали и пребили двама иракски оператори, и налагали преминаващите автомобили на ООН и на различни телевизии с обувките си.

Днешната демонстрация съвпада с рождения ден на по-големия син на Саддам Хюсеин - Удай, отбелязва АП.

През изминалата нощ американски войници претърсиха за незаконно оръжие много къщи в квартал Карада в иракската столица. При операцията беше арестуван един човек. По информация на армията около 400 души са арестувани от неделя, когато започна операцията за издирване на незаконни оръжия в Ирак.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: